Testovi raka prostate i dijagnoza

Bilo testirati zdravih muškaraca bez simptoma za rak prostate je sporno. Medicinski organizacije ne slažu po pitanju probira i da li ima prednosti.

Neke medicinske organizacije preporučuju da se muškarci u obzir probira na karcinom prostate u svojim 50-ih godina, ili prije za ljude koji imaju faktore rizika za rak prostate. Druge organizacije savjetuju screening.

Raspravite svojim potrebama i prednosti i rizike screening sa svojim liječnikom. Zajedno, možete odlučiti da li probira raka prostate je prava stvar za vas.

screening testovi prostate mogu uključivati ​​:)

Ispitivanje PSA u kombinaciji s DRE pomaže u otkrivanju raka prostate u najranijoj fazi, ali studije su ne slaže li se ti testovi smanjiti rizik od umiranja od raka prostate. Iz tog razloga, postoji rasprava oko probira raka prostate.

Probir za rak prostate

Ako nepravilnost je otkrivena na DRE ili PSA testa, liječnik može preporučiti ispitivanja kako bi se utvrdilo da li imate rak prostate, kao što su

Dijagnosticiranje raka prostate

Kad biopsija potvrđuje prisutnost raka, sljedeći korak je odrediti razinu agresivnosti (razred) sa stanicama karcinoma. U laboratoriju, patolog pregledava uzorak vašeg raka kako bi se utvrdilo koliko je stanice raka razlikuju od zdravih stanica. Viši stupanj pokazuje više agresivni rak koji je više vjerojatno da će brzo proširila.

Određivanje je li rak prostate je agresivan

Najčešći skala koristi za procjenu stupnja stanica raka prostate zove se Gleason rezultat. Bodovanje kombinira dva broja, a može biti u rasponu od 2 (nonaggressive raka) do 10 (izuzetno agresivnog raka).

Određivanje koliko se rak proširio

Nakon što je dijagnoza raka prostate je napravio, vaš liječnik radi kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri (stadij) od raka. Ako vaš liječnik posumnja vaš rak može imati proširio izvan prostate, imaging testovi poput ovih mogu se preporučiti

Nije svaka osoba treba imati svaki test. Vaš liječnik će odrediti koji testovi su najbolje za vaš pojedini slučaj.

Nakon dovršetka testiranja, vaš liječnik vam dodjeljuje rak pozornici. To pomaže odrediti vaše mogućnosti liječenja. Faze raka prostate