soriatane

Acitretin, aktivni metabolit etretinatom, je teratogeni i glavni fetalni abnormalnosti zabilježeni su tijekom i nakon završetka liječenja. Uporaba u žena bi trebao biti rezerviran za ne-trudnih bolesnika s teškom psorijazom koji nisu odgovorili na alternativne tretmane ili kada su alternativni tretmani kontraindicirani. Acitretin je kontraindiciran u žena reproduktivne dobi, osim ako su ispunjeni svi sljedeći kriteriji: 1) dvije negativne testovi urina ili serum trudnoće (osjetljivost najmanje 25 mili-internacionalnih jedinica / ml) Prije početka, prvi test je test ekran, Drugi test je test za potvrdu učinjeno tijekom prvih 5 dana menstruacije prije početka terapije ili učinjeno najmanje 11 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa u amenoreje pacijenata, započeti liječenje u roku od 7 dana od dana drugi test negativan trudnoće, recept za acitretin je ograničen na jedan mjesec opskrba; 2) test na trudnoću mora ponoviti svaki mjesec tijekom liječenja s osjetljivošću od najmanje 25 mili-internacionalnih jedinica / ml, a rezultat testa moraju biti negativni prije dobivanja recept za mjesec dana, a nakon prestanka terapije, test na trudnoću mora biti ponavlja svaka 3 mjeseca u trajanju od najmanje 3 godine, 3) obveza prema koristiti 2 učinkovite oblike kontracepcije (osim minipill) istovremeno najmanje 1 mjesec prije početka terapije, za vrijeme i najmanje 3 godine nakon prestanka terapije, osim ako reproduktivnog statusa je posthysterectomy ili postmenopauzi; 4) mjesečna savjetovanje od strane liječnika koji propisuje lijek za vrijeme terapije i svaka 3 mjeseca za najmanje 3 godine nakon terapije prestanka o kontracepciji i ponašanja povezanih s povećanim rizikom od trudnoće. Izbjegavanje gospine trave za vrijeme hormonske kontracepcije i potpisao pacijenta slaganja / obrazac informiranog pristanka, koji uključuje upozorenje da se suzdrže od konzumacije etanola ili pića koje sadržava etanol za vrijeme i za 2 mjeseca nakon prekida terapije i izbjegavanje trudnoće na početku liječenja, tijekom i najmanje 3 godine nakon prekida terapije. Za sprječavanje trudnoće aktivno potreban tijekom i nakon liječenja (Da li Vaš P.A.R.T) zahtjevima programa dostupni su na www.soriatane.com/doyour-part-Program.html~~pobj ili 1-888-784-3335. Muškarci i žene moraju izbjegavati donacija krvi za vrijeme i najmanje 3 godine nakon acitretin terapije. Svi pacijenti moraju primiti lijek vodič svaki put acitretin se istače. Acitretin također povezuje s teškom hepatotoksičnosti. Blage i reverzibilne, teške i fatalne slučajevi hepatoxicity su izvijestili.

Koristi za Soriatane

Terapijski Klasa: metabolita

Kemijski Klasa: retinoid

Acitretin se ne smije koristiti za liječenje žena koje su u stanju da rađa djecu, osim ako drugi oblici liječenja su pokušali prvi i nisu uspjeli. Acitretin ne smije uzimati tijekom trudnoće, jer to izaziva urođene mane kod ljudi. Ako ste u mogućnosti imati djecu, vrlo je važno da ste pročitali, razumjeli i slijediti upozorenja začeća u acitretin.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke acitretin u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Prije Korištenje Soriatane

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost acitretin u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za pacijente koji primaju acitretin.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih obično se ne preporuča, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite ovaj lijek, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Vrlo je važno da se acitretin samo kao režiji svog liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. To bi moglo povećati šanse za nuspojave.

Acitretin dolazi s informiranje pacijenata obliku i priručnik. Vrlo je važno da ste pročitali i razumjeli te informacije. Budite sigurni da slijedite ove upute pažljivo i pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja. Od vas će se tražiti da potpišete obrazac pristanka prije početka polaganja ovaj lijek pokazati da ste razumjeli upute.

Bit će vam dati informacije o učiniti vaš P.A.R.T. program, koji se još naziva i trudnoća Prevencija Aktivno potreban tijekom i nakon tretmana program. To je važna informacija o tome kako spriječiti trudnoću dok koristite ovaj lijek. Pitajte svog liječnika o ovom programu, ako imate bilo kakvih pitanja.

To je najbolje da se acitretin s glavnog obroka.

Za žene-Ovaj lijek može uzrokovati urođene mane. Da bi bili sigurni da niste trudni prije početka liječenja, liječnik će vas pitati

Žene koje su u stanju podnijeti djeca moraju koristiti dvije učinkovite oblike kontracepcije zajedno najmanje 2 do 3 godine nakon što su prestali uzimati acitretin kako bi se spriječilo neplanirane trudnoće. Ako ne mislite da je to razumno ili osjećati kao da to ne može učiniti, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati ovaj lijek.

Ne moraju dijeliti ovaj lijek s kim zbog rizika za oštećenja ploda i drugih ozbiljnih nuspojava.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Pravilna uporaba Soriatane

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Važno je da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Koristeći ovaj lijek, dok ste trudni može izazvati vrlo ozbiljne poteškoće pri porodu. Morate koristiti 2 oblike kontracepcije zajedno za 1 mjesec prije početka ovog lijeka, za cijelo vrijeme koje se tretiraju s ovim lijekom, a za 3 godine nakon što uzme svoju posljednju dozu ovog lijeka. Morat ćete imati 2 negativne testove trudnoće kako bi bili sigurni da niste trudni prije nego što počnete uzimati ovaj lijek. Također ćete morati imati testovi trudnoće svaki mjesec tijekom liječenja, a svaka 3 mjeseca za 3 godine nakon prestanka uzimanja lijeka. Ako mislite da ste zatrudnjeti dok koristite ovaj lijek, prestati uzimati i nazovite svog liječnika odmah.

Ne koristite metotreksat (Rheumatrex®, Trexall®) ili tetraciklina lijek za liječenje infekcije (kao što je doksiciklin, minociklin, tetraciklin, Minocin® ili Vibramycin®) dok koristite ovaj lijek. Korištenjem ovih lijekova zajedno mogu uzrokovati neželjene nuspojave.

Nemojte uzimati druge lijekove bez provjere najprije sa svojim liječnikom. To uključuje vitamine, biljne proizvode, recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove. Neki od tih lijekova ili prehrambenih dodataka (primjerice, gospina trava) može učiniti vaše kontrola rađanja pilule ne rade.

Mjere opreza tijekom korištenja Soriatane

Ne uzimajte vitamin A ili bilo koji dodatak koji sadrži vitamin A dok koristite ovaj lijek, osim ako nije drugačije režiji svog liječnika. To bi moglo povećati šanse za nuspojave.

Stanje vaše kože može poboljšati ili pogoršati tijekom prvih nekoliko tjedana liječenja, a također se mogu primijetiti neke nadraživanja kože iz medicine. Uz daljnje korištenje, očekuje se iritacija kože će smanjiti nakon nekoliko tjedana. Provjerite sa svojim liječnikom ako se nadraženost kože postaje gori ili ako je stanje vaše kože ne popravi u roku od 8 do 12 tjedana.

Žene koje su u stanju imati djecu mora izbjegavati sve oblike alkohola, dok su oni uzimate ovaj lijek, a za 2 mjeseca nakon što prestanu. Ne jesti hranu, piti pića ili uzeti lijekove koji sadrže alkohol. Konzumiranje alkohola će lijek ostaje u tijelu tijekom dužeg vremenskog razdoblja, te će povećati šanse za nuspojave. Ako žena konzumira alkohol tijekom acitretin tretmana, ona bi trebala razmotriti odgađanje trudnoće dulje od 2 do 3 godine. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih pitanja o tome.

Ne daruju krv za vrijeme liječenja acitretin, 3 godine nakon tretmana, ili ako je drugačije režiji svog liječnika. Žene koje su u stanju imati djecu ne smije primiti krv koja sadrži lijek.

problemi s jetrom mogu se pojaviti dok koristite ovaj lijek. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako imate više od jednog od ovih simptoma: abdominalna ili želuca bol ili nježnost, gline obojene stolice, tamna mokraća, smanjuje apetit, groznica, glavobolja, svrbež, gubitak apetita, mučnina i povraćanje, kožne osip, oticanje stopala ili potkoljenice, neuobičajen umor ili slabost, ili žute oči ili kožu.

Acitretin može uzrokovati kosti ili mišića problema, uključujući bol u zglobovima, bol u mišićima ili ukočenost, ili poteškoće u pokretu. Vi svibanj dobiti ozlijeđen lakše tijekom grubih sportova. Vi svibanj izliječiti sporije.

Acitretin može uzrokovati zamagljen vid ili smanjenje u noćni vid (noćno sljepilo). Noć sljepoća može pojaviti iznenada. Nemojte voziti, koristiti strojeve, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno, ako niste u mogućnosti vidjeti dobro. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate promjene vida.

Soriatane nuspojave

Soriatane (acitretin)

Acitretin može uzrokovati suhe oči. Nošenje kontaktnih leća može postati neugodno dok koristite ovaj lijek. Da bi se osloboditi suhe oči, provjerite sa svojim liječnikom o korištenju rješenja za podmazivanje, kao što su umjetne suze. Ako se pojavi nadražaj žestoko oka ili upala, provjerite sa svojim liječnikom.

Acitretin može uzrokovati suhoću usta, nosa i grla. Za privremeno olakšanje od usta suha, koristite bez šećera bombona ili guma, rastopiti komadići leda u ustima, ili koristite zamjenu sline. Međutim, ako je suha usta i dalje za više od 2 tjedna, provjerite sa svojim liječnikom ili stomatologa. Nastavljajući suhoća usta može povećati izglede za razvoj bolesti zuba, uključujući i karijesa, bolesti desni i gljivičnih infekcija.

Izbjegavajte izlaganje kože na vjetru, hladnom vremenu i suncu, čak i za oblačnih dana. Vaša koža će biti više skloni opekline, suhoća ili iritaciju, osobito tijekom prva 2 ili 3 tjedna. Vi ne bi trebali prestati uzimati ovaj lijek, osim ako se iritacija kože postaje previše žestoko. Ne koristite kvarcanje ili solarij. Koristite kremu za sunčanje ili krema za sunčanje losion sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF) od najmanje 15 na redovnoj osnovi. Nosite zaštitnu odjeću i kape i ostati izvan izravnog sunčevog svjetla, posebno u vremenu od 10 h do 3 popodne

Osim ako vam liječnik ne kaže drugačije, trebali biste izbjegavati kože proizvode koji mogu iritirati kožu. Neki primjeri su

Za dijabetičara

Pankreatitis može se pojaviti dok koristite ovaj lijek. Obavijestite svog liječnika odmah ako imate bolove iznenadna i jaka želuca, zimice, zatvor, mučnina, povraćanje, groznica, ili nepromišljenost.

Acitretin može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, provjerite sa svog liječnika odmah.

Nazovite svog liječnika odmah ako imate temperaturu, oblačno urina, smanjenje ili povećanje u iznosu od urina, nesvjesticu ili vrtoglavicu, mučninu, bol u želucu, ili oticanje ruku, gležnjeva, stopala ili potkoljenice. To mogu biti simptomi rijetka, ali ozbiljna stanja koje se naziva kapilarne curenja sindrom.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Nabavite hitnu pomoć odmah ako bilo koji od sljedećih simptoma predoziranja javljaju

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija X Nije za uporabu u trudnoći

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Psorijaza Humira, metotreksat, Remicade, ciklosporin, Stelara, infliksimab, adalimumab, acitretin, Trexall, Neoral®, Gengraf, Rasuvo, ustekinumab, Otrexup, Inflectra, prednizon, triamcinolon aktualna, deksametazon, metilprednizolon, hidrokortizon aktualna, kalcitriol aktualna, Kenalog