šipka

Uobičajeni nazivi: Rose kukovi su također poznati i kao Hep-ove i psa ruža (R. canina).

Učinkovitost-sigurnost klijenata

Oo … Etno ili drugih dokaza o djelotvornosti.

Ocjene za sigurnost

Rose kukovi su višegodišnja biljka s trnovitim granama koje ustupaju ružičaste i bijele cvjetove i grimiznom voće, pod nazivom “bokove”. To ruža hips su zreli jajnici ili zasijana plod ruže formiraju na granama nakon cvijeta. Oni su ovalnog oblika i pojavljuju mesnat, skupljen i naborana. Unutar kukova su 3 ili više male žuto-smeđe sjemenke. R. canina je porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i umjerenim područjima Azije. Plodovi (bokovi) bere se u jesen i koristi ljekovito.

Kada se koristi kao narodni lijek za bolesti prsnog koša, R. canina kukovi su bile popularne u srednjem vijeku. Oni su prirodni izvor vitamina C, što je dovelo do njihovog široku primjenu u prirodnim dodataka vitamina, čajeva i raznih drugih preparata, uključujući juhe i marmelade. Iako su ti proizvodi su povijesno koriste kao dodaci prehrani, oni su također korišteni kao blage laksativ i diuretici. Šipak sirup je bio korišten kao hranjiva piće za djecu i za okus čajeva i džemova.

Svježe šipka sadrži 0,5 do 1,7% vitamina C. Međutim, sadržaj vitamina C od suše, komercijalno dostupan šipka proizvoda znatno se razlikuje. Dok su neki računi ukazuju na to da ruža hips su najbogatiji prirodni izvor vitamina C, broj veće koncentracije izvora su identificirani. Agrumi sadrže oko 50 mg vitamina C na 100 g; prijesan brokula, kelj, kivi voće, oko 100 mg; crne ribizle, guava, i neke tropske povrće, od 200 do 300 mg; šipka (Rosa canina), 1.250 mg; Acerola ili Barbados trešnja (Malpighia punicifolia), 1000 do 2330 mg; i Terminalia ferdinandiana, do 3.150 mg. Osim vitamina C, šipka također sadrže vitamine A, B1, B2, B3 i K. Ostali sastojci uključuju pektin, tanin, flavonoide, karotenoide, te razne manje dijelove.

U suportivna terapija slučajevima nedostatka vitamina, upotreba šipka za vitaminom C je racionalna. Budući da se značajna količina prirodnog vitamina C u šipka može biti uništena tijekom sušenja i prerade, mnogi “prirodni vitamin supplement” imaju neki oblik vitamina C dodaje se na njih. One moraju pročitati naljepnicu pažljivo kako bi se utvrdilo što je udio vitamina C je izvedeno iz šipka vs drugih izvora. Ova informacija, međutim, nije uvijek dostupna na uputstvo, ali, kad svježe konzumira, šipka imaju izuzetno visoke razine vitamina u obliku lako apsorbiraju u tijelo.

Rose kukovi su također korišteni za diuretik akcije (njegovo diuretičko djelovanje je bilo sporno), kako bi se smanjila žeđ, i za ublažavanje želučane upale. Niti jedan od tih ljekovitih koristi je klinički dokazano.

Nema Noviji klinički dokazi na kojima se preporuke za doziranje se može temeljiti. Klasična primjena ružinih latica je 3-6 g dnevno.

Kontraindikacije još nisu identificirani.

Informacije u vezi sigurnosti i djelotvornosti u trudnoći i za vrijeme dojenja nedostaje.

Ništa dobro dokumentirana.

Nije bilo zabilježenih nuspojava, osim u one koji su izloženi šipka prašine koji su se razvila ozbiljne respiratorne alergije.

Nema podataka.

Reference