sindrom serotoninskog

Serotoninski sindrom nastaje kada se uzme lijekove koji uzrokuju visoke razine kemijske serotonina da se akumuliraju u tijelu.

Serotonin sindrom može pojaviti kada se poveća doza takvog lijeka ili dodati novi lijek na svoj režim. Određene droge i dodataka prehrani su također povezani s serotoninskog sindroma.

Serotonin je kemijski tijelo proizvodi što je potrebno za Vaše živčanih stanica i mozga da funkcionira. Ali previše serotonina uzrokuje simptome koji se kreću od blagog (drhtanje i proljev) do teške (ukočenost mišića, vrućica i napadaji). sindrom Teška serotonina može biti smrtonosna ako se ne liječi.

Blaži oblici serotoninskog sindroma mogu nestati u roku od jednog dana od zaustavljanja lijekove koji uzrokuju simptome, a ponekad i uzimanje lijekova koji blokiraju serotonin.

Simptomi serotoninski sindrom obično se pojavljuju u roku od nekoliko sati od uzimanja novog lijeka ili povećanje doze lijeka koje ste već snimili. Znakovi i simptomi uključuju

sindrom Teška serotonina mogu biti opasne po život. Znakovi i simptomi uključuju

Ako sumnjate da bi mogli imati serotoninskog sindroma nakon starta novi lijek ili povećanje doze lijeka koje ste već snimili, nazovite svog liječnika odmah ili ići na hitnu pomoć. Ako imate teške ili brzo pogoršanje simptoma, odmah potražite hitnu pomoć.

Kada posjetiti liječnika

Što možeš učiniti

Pretjerano nakupljanje serotonina u tijelu stvara simptome serotoninskog sindroma.

Pod normalnim okolnostima, živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini (središnji živčani sustav) proizvodnju serotonina koji pomaže regulirati vašu pažnju, ponašanje i tjelesnu temperaturu.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Ostali živčane stanice u vašem tijelu, prvenstveno u crijevima, i proizvodnju serotonina. U tim drugim područjima, serotonin igra važnu ulogu u reguliranju probavni proces, protok krvi i disanje.

Iako je moguće da uzimanje samo jedan lijek koji povećava razinu serotonina može izazvati serotoninski sindrom kod osjetljivih pojedinaca, ovo stanje se najčešće javlja kada se kombiniraju određene lijekove.

Na primjer, serotoninski sindrom može pojaviti ako se uzme antidepresiv s lijekovima migrene.

Drugi uzrok serotoninskog sindroma je namjerno predoziranje antidepresivni lijekovi.

Broj over-recepta i lijekove na recept može biti povezana s sindromom serotonina, posebno antidepresivi. Nedopuštene droge i dodataka prehrani također mogu biti povezana sa stanjem. Ovi lijekovi i dodaci uključuju

Neki ljudi su više osjetljiv na lijekove i dodataka koji uzrokuju serotoninski sindrom nego su i drugi, ali stanje se može pojaviti u bilo koga.

Vi ste na povećan rizik od serotoninskog sindroma, ako

Serotonin sindrom obično ne uzrokuje nikakve probleme nakon razina serotonina se vratiti u normalu.

Ako se ne liječi, teški sindrom serotonina može dovesti do gubitka svijesti i smrti.

Zbog serotoninski sindrom može biti po život opasno stanje, traže hitnu tretman ako ste pogoršanja ili ozbiljni simptomi.

Ako su vaši simptomi nisu ozbiljne, vi ste vjerojatno da će početi gledajući svog obiteljskog liječnika ili liječnika opće prakse. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje i da znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Priprema popis pitanja pomoći će vam da iskoristite svoje vrijeme sa svojim liječnikom. Za simptome mislite može biti uzrokovan serotoninskog sindroma, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Ne ustručavajte se pitati svog liječnika bilo kakvih drugih pitanja koja imate.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja, kao što su

Niti jedan test može potvrditi dijagnozu serotoninski sindrom. Vaš će liječnik dijagnosticirati stanje isključivanjem ostalih mogućnosti.

Vaš liječnik će vjerojatno početi pitati o simptomima, povijesti bolesti i svih lijekova koje uzimate. Vaš liječnik će također provoditi fizički pregled.

Da bi bili sigurni da vaši simptomi su uzrokovani serotoninskog sindroma, a ne zbog drugog razloga, liječnik može koristiti testove kako bi se

Brojni uvjeti mogu izazvati simptome slične onima serotoninskog sindroma. Manje Simptomi mogu biti uzrokovani brojnih stanja. Uzroci umjerenim i teškim simptomima uključuju

Vaš liječnik može naručiti testove kako bi se isključili drugi uzroci simptoma. Ispitivanja mogu uključiti

Liječenje serotoninskog sindroma ovisi o težini simptoma.

Ovisno o simptomima, možda će se slijedeće tretmane

Blaži oblici serotoninskog sindroma obično nestaju u roku od 24 do 72 sati zaustavljanja lijekove koji povećavaju serotonin i uzimanjem lijekova blokirati učinke serotonina već u svoj sustav ako su potrebni.

Međutim, simptomi serotoninskog sindroma uzrokovanog nekim antidepresivima može potrajati nekoliko tjedana otići u potpunosti. Ovi lijekovi ostaju u svom sustavu dulje nego kod drugih lijekova koji mogu uzrokovati sindrom serotonina.

Uzimanje više od jednog lijeka serotonina povezane ili povećanje doze lijekova serotonin vezane povećava rizik od serotoninskog sindroma.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima. Nemojte prestati uzimati takve lijekove na svoju vlastitu. Ako vaš liječnik propisuje novi lijek, provjerite je li on ili ona zna o svim drugim lijekovima koje poduzimate, pogotovo ako ste primili recepte iz više od jednog liječnika.

Ako vi i vaš liječnik odluči prednosti kombiniranja određene lijekove koji utječu na razine serotonina nadmašuju rizike, biti oprezan u mogućnosti serotoninskog sindroma.

posjetite svog liječnika