simptomi shizofrenije

Zabluda. To su lažna uvjerenja koja se ne temelje u stvarnosti. Na primjer, da ste se povrijeđeni ili maltretirani, određene geste ili komentari su usmjereni na vas, imate izuzetnu sposobnost ili slavu, druga osoba je u ljubavi s vama, glavni katastrofa će se uskoro dogoditi, ili vaše tijelo ne radi ispravno , Delusions javljaju u čak 4 od 5 ljudi sa shizofrenijom;. Halucinacije. To obično uključuje vidjeli ili čuli stvari koje ne postoje. Ipak, za osobe sa shizofrenijom, oni imaju punu snagu i utjecaj normalnog iskustva. Halucinacije mogu biti u bilo kojem od osjetila, ali je čuo glasove je najčešći halucinacija;. Disorganized razmišljanja (govor). Neorganizirani razmišljanje proizlazi iz neuređen govora. Učinkovita komunikacija može biti smanjena, a odgovore na pitanja mogu biti djelomično ili potpuno nepovezani. Rijetko, govor može uključivati ​​stavljajući zajedno besmislenih riječi koje se ne mogu razumjeti, ponekad poznat kao salatu od riječi;. Izuzetno neorganizirani ili abnormalno ponašanje motora. To se može pokazati na razne načine, od djetinje gluposti na nepredvidljive agitacije. Ponašanje nije usmjerena na cilj, što ga čini teško za obavljanje zadataka. Nenormalan motor ponašanje može uključivati ​​otpor prema uputama, neprimjereno i bizarno držanje, potpuni nedostatak odgovora, ili beskorisno i prekomjerno kretanje;. Negativne simptome. To se odnosi na smanjenu sposobnost ili nedostatak sposobnosti da funkcionira normalno. Na primjer, osoba koja čini da nemaju emocija, kao što ne čineći kontakt očima, ne mijenjajući izraz lica, govor bez infleksije ili monotono, ili ne dodajući ruku ili glavu pokrete koji se obično pružaju emocionalnu naglasak u govoru. Također, osoba može imati smanjenu sposobnost planiranja ili obavlja djelatnost, kao što su smanjenje govori i zanemarivanje osobne higijene, ili imaju gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, socijalno povlačenje ili nedostatak sposobnosti da iskustvo užitka.

Simptomi u tinejdžera

Kada posjetiti liječnika

Kod muškaraca, shizofrenija simptomi obično počinju u ranim do sredine 20-ih. Kod žena, simptomi obično počinju u kasnim 20-ima. To je neuobičajeno za djecu da se sa shizofrenijom dijagnoza i rijetko za one starije od 45 godina.

Pomaganje netko tko može imati shizofreniju

Shizofrenija uključuje niz problema s razmišljanja (kognitivna), ponašanje ili emocija. Znakovi i simptomi mogu varirati, ali odražavaju oslabljenu sposobnost djelovanja. Simptomi mogu uključivati

Suicidalne misli i ponašanje

Shizofrenija simptomi u tinejdžera su slične onima u odraslih, ali stanje može biti teže prepoznati u ovoj dobnoj skupini. To može biti djelomično zbog toga što su neki od ranih simptoma shizofrenije u mladih su zajednički za tipične razvoja tijekom tinejdžerskih godina, kao što je

U usporedbi sa shizofrenijom simptoma u odraslih, tinejdžeri mogu biti

Osobe sa šizofrenijom često nedostaje svijest o tome da su njihovi problemi proizlaze iz duševne bolesti koja zahtijeva liječničku pomoć. Tako da često pada na obitelj ili prijatelje da bi ih pomogne.

Ako mislite da je netko koga poznajete može imati simptome shizofrenije, razgovarati s njim ili s njom o svojim problemima. Iako se ne može prisiliti nekoga da potraži profesionalnu pomoć, možete ponuditi ohrabrenje i potporu i pomoć vaš volio jedan naći kvalificiranog liječnika ili mentalno zdravlje davatelja.

Ako vaš volio jedan predstavlja opasnost za sebe ili druge, ili ne mogu osigurati svoju vlastitu hranu, odjeću i zaklon, možda ćete morati posjetiti svog liječnika ili drugih spasilačkih službi za pomoć, tako da vaš volio jedan može biti ocijenjeni od strane mentalno zdravstveni djelatnik. U nekim slučajevima, hitne hospitalizacija može biti potrebna. Zakoni o prisilnom opredjeljenje za liječenje mentalno zdravlje razlikuju se od države. Možete se obratiti zajednice mentalnog zdravlja agencije ili policijske postaje u vašem području za detalje.

Suicidalne misli i ponašanja su uobičajena među ljudima sa shizofrenijom. Ako imate voljenu osobu koja je u opasnosti da je počinio samoubojstvo ili je napravio samoubojstvo, pobrinite se netko ostane s tom osobom. Trebate odmah posjetiti svog liječnika ili lokalni broj hitne službe. Ili, ako mislite da možete to učiniti sigurno, uzeti osobu do najbliže bolnice hitnu pomoć.

Povlačenje od prijatelja i obitelji, pad u performansama u školi, problema sa spavanjem, razdražljivost ili depresivno raspoloženje, nedostatak motivacije

Manje je vjerojatno da ima zablude, više vjerojatno da će imati vizualne halucinacije