serotonina bolest sindrom

Serotoninski sindrom nastaje kada se uzme lijekove koji uzrokuju visoke razine kemijske serotonina da se akumuliraju u tijelu.

Serotonin sindrom može pojaviti kada se poveća doza takvog lijeka ili dodati novi lijek na svoj režim. Određene droge i dodataka prehrani su također povezani s serotoninskog sindroma.

Simptomi

Serotonin je kemijski tijelo proizvodi što je potrebno za Vaše živčanih stanica i mozga da funkcionira. Ali previše serotonina uzrokuje simptome koji se kreću od blagog (drhtanje i proljev) do teške (ukočenost mišića, vrućica i napadaji). sindrom Teška serotonina može biti smrtonosna ako se ne liječi.

Agitacija i nemir; Zbunjenost; Ubrzani rad srca i visokog krvnog tlaka; Raširene zjenice; Gubitak mišićne koordinacije ili trzanje mišića; Ukočenost mišića; Teška znojenje; Proljev; Glavobolja; Drhtanje; guska bumps

Blaži oblici serotoninskog sindroma mogu nestati u roku od jednog dana od zaustavljanja lijekove koji uzrokuju simptome, a ponekad i uzimanje lijekova koji blokiraju serotonin.

Simptomi serotoninski sindrom obično se pojavljuju u roku od nekoliko sati od uzimanja novog lijeka ili povećanje doze lijeka koje ste već snimili. Znakovi i simptomi uključuju

sindrom Teška serotonina mogu biti opasne po život. Znakovi i simptomi uključuju

Visoka temperatura; napadaji; Nepravilan rad srca; nesvijest

Ako sumnjate da bi mogli imati serotoninskog sindroma nakon starta novi lijek ili povećanje doze lijeka koje ste već snimili, nazovite svog liječnika odmah ili ići na hitnu pomoć. Ako imate teške ili brzo pogoršanje simptoma, odmah potražite hitnu pomoć.

selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI), kao što su antidepresivi, citalopram (CELEXA), fluoksetin (Prozac, Sarafem), fluvoksamin, paroksetin (Paxil) i sertralin (Zoloft); inhibitori preuzimanja serotonina i norepinefrina (SNRI), antidepresive kao što su trazodona, duloksetin (cymbalta) i venlafaksin (Effexor); Bupropion (wellbutrin, Zyban), antidepresiva i lijekova duhanu ovisnosti; Tricikličke antidepresive, kao što je amitriptilin i nortriptilin (Pamelor); inhibitore monoamin oksidaze (MAOI), antidepresive kao što je izokarboksazid (Marplan) i fenelzin (Nardil); Protiv migrene lijekovi kao što su triptans (Axert, AMERGE, Imitrex), karbamazepin (Tegretol) i valproična kiselina (Depakene); Lijekovi protiv bolova kao što su cyclobenzaprine (Amrix i Fexmid), fentanil (Duragesic), meperidin (Demerol) i tramadol (Ultram); Litij (Lithobid), stabilizator raspoloženja; Nedopuštene droge, uključujući LSD, ecstasy, kokain i amfetamini; Biljnih dodataka, uključujući i gospine trave, ginseng i muškatnog oraščića; Over-the-counter kašalj i prehlada lijekova koji sadrže dekstrometorfan (Delsym, Mucinex DM, i ostalo); Protiv mučnine lijekovi kao što su granisetron (kitril), metoklopramid (Reglan); Droperidol (Inapsine) i ondansetron (Zofran); Linezolid (Zyvox), antibiotik; Ritonavir (Norvir), antiretrovirusnog lijek koristi za liječenje HIV / AIDS-a

Uzroci

Pretjerano nakupljanje serotonina u tijelu stvara simptome serotoninskog sindroma.

Pod normalnim okolnostima, živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini (središnji živčani sustav) proizvodnju serotonina koji pomaže regulirati vašu pažnju, ponašanje i tjelesnu temperaturu.

Ostali živčane stanice u vašem tijelu, prvenstveno u crijevima, i proizvodnju serotonina. U tim drugim područjima, serotonin igra važnu ulogu u reguliranju probavni proces, protok krvi i disanje.

Iako je moguće da uzimanje samo jedan lijek koji povećava razinu serotonina može izazvati serotoninski sindrom kod osjetljivih pojedinaca, ovo stanje se najčešće javlja kada se kombiniraju određene lijekove.

Na primjer, serotoninski sindrom može pojaviti ako se uzme antidepresiv s lijekovima migrene.

Faktori rizika

Drugi uzrok serotoninskog sindroma je namjerno predoziranje antidepresivni lijekovi.

Nedavno ste počeli uzimati ili povećati dozu lijekova poznata za povećanje razine serotonina .; Vi uzeti više od jedne droge poznato da povećava razinu serotonina .; Uzmete biljnih dodataka poznato da povećava razinu serotonina .; Možete koristiti drogom poznato da povećavaju razinu serotonina.

komplikacije

Broj over-recepta i lijekove na recept može biti povezana s sindromom serotonina, posebno antidepresivi. Nedopuštene droge i dodataka prehrani također mogu biti povezana sa stanjem. Ovi lijekovi i dodaci uključuju

Budite svjesni svih koraka unaprijed imenovanje koje je potrebno poduzeti. Kada napravite termin, biti siguran to pitati ako postoji nešto što trebate učiniti unaprijed, kao što je odvikavanje bilo koji od sadašnjih lijekova ili dodataka koje uzimate .; Zapišite sve simptome koje imate, čak i ako se čini povezana s razlogom si zakazao sastanak .; Zabilježite ključne osobne podatke, uključujući i stvari kao što su nedavne promjene života, ili većih stresova .; Popis svih lijekova, vitamina ili dodataka koje trenutačno uzimate ili ste nedavno poduzete .; Uzmi člana obitelji ili prijatelja sa sobom, ako je moguće. Ponekad to može biti teško apsorbirati sve informacije koje vam tijekom imenovanja. Netko tko prati svibanj zapamtiti nešto što ste propustili ili zaboravili .; Zapišite popis pitanja pitajte svog liječnika.

Neki ljudi su više osjetljiv na lijekove i dodataka koji uzrokuju serotoninski sindrom nego su i drugi, ali stanje se može pojaviti u bilo koga.

Je li serotoninski sindrom najvjerojatnije uzrokuje moje simptome, ili bi moglo biti nešto drugo ?; Osim najvjerojatnijeg uzroka, što su drugi mogući uzroci mojih simptoma ?; Koje vrste testova trebam ?; Koji je najbolji način djelovanja ?; Koje su alternative za primarni pristup koji ste sugerirajući ?; Imam i druge zdravstvene uvjete. Kako mogu najbolje upravljati njima zajedno ?; Mogu li i dalje uzimati lijekove sam propisane, ili ću morati promijeniti ih ili mijenjati dozu ?; Ima li kakvih ograničenja koje trebam slijediti, kao što su izbjegavanje određene lijekove ili dodatke?

Priprema za pregled

Vi ste na povećan rizik od serotoninskog sindroma, ako

Serotonin sindrom obično ne uzrokuje nikakve probleme nakon razina serotonina se vratiti u normalu.

Kad ste počeli pojave simptomi ?; Jesu li vaši simptomi bili kontinuirano ili povremeno ?; Koliko su ozbiljni vaši simptomi ?; Što recept i nad-the-counter lijekove uzimate ?; Koristite li bilo kakve ilegalne droge ?; Uzimate li dodatke prehrani?

Ako se ne liječi, teški sindrom serotonina može dovesti do gubitka svijesti i smrti.

Mjera razine bilo droge koje se koriste; Provjerite znakove infekcije; Provjerite tjelesne funkcije koje mogu biti pogođene serotoninski sindrom

Zbog serotoninski sindrom može biti po život opasno stanje, traže hitnu tretman ako ste pogoršanja ili ozbiljni simptomi.

Ako su vaši simptomi nisu ozbiljne, vi ste vjerojatno da će početi gledajući svog obiteljskog liječnika ili liječnika opće prakse. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje i da znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Antiholinergik sindrom, maligne hipertermije i neuroleptički maligni sindrom, ozbiljnih stanja uzrokovana određenim lijekovima; Predoziranje ilegalnih droga, antidepresiva ili drugih lijekova koji povećavaju razinu serotonina; Povlačenje iz ilegalnih droga

Testovi i dijagnoza

Priprema popis pitanja pomoći će vam da iskoristite svoje vrijeme sa svojim liječnikom. Za simptome mislite može biti uzrokovan serotoninskog sindroma, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Krvi i urina; Prsa rendgenska; Kompjuterizirana tomografija; Spinal Tap (lumbalna punkcija)

Ne ustručavajte se pitati svog liječnika bilo kakvih drugih pitanja koja imate.

Primjeri pitanja Vaš liječnik može zatražiti, uključuju

Tretmani i lijekovi

Niti jedan test može potvrditi dijagnozu serotoninski sindrom. Vaš će liječnik dijagnosticirati stanje isključivanjem ostalih mogućnosti.

Vaš liječnik će vjerojatno početi pitati o simptomima, povijesti bolesti i svih lijekova koje uzimate. Vaš liječnik će također provoditi fizički pregled.

Ako su vaši simptomi su manje, posjet liječniku i zaustavljanja lijekove uzrokuje problem može biti dovoljno .; Ako imate simptome koji se odnose svog liječnika, možda ćete morati ići u bolnicu. Vaš liječnik svibanj si ostati u bolnici nekoliko sati kako bi bili sigurni vaši simptomi su poboljšanje .; Ako imate ozbiljne serotoninskog sindroma, morat ćete intenzivno liječenje u bolnici.

prevencija

Da bi bili sigurni da vaši simptomi su uzrokovani serotoninskog sindroma, a ne zbog drugog razloga, liječnik može koristiti testove kako bi se

Brojni uvjeti mogu izazvati simptome slične onima serotoninskog sindroma. Manje Simptomi mogu biti uzrokovani brojnih stanja. Uzroci umjerenim i teškim simptomima uključuju

Vaš liječnik može naručiti testove kako bi se isključili drugi uzroci simptoma. Ispitivanja mogu uključiti

Liječenje serotoninskog sindroma ovisi o težini simptoma.

Ovisno o simptomima, možda će se slijedeće tretmane

Blaži oblici serotoninskog sindroma obično nestaju u roku od 24 do 72 sati zaustavljanja lijekove koji povećavaju serotonin i uzimanjem lijekova blokirati učinke serotonina već u svoj sustav ako su potrebni.

Međutim, simptomi serotoninskog sindroma uzrokovanog nekim antidepresivima može potrajati nekoliko tjedana otići u potpunosti. Ovi lijekovi ostaju u svom sustavu dulje nego kod drugih lijekova koji mogu uzrokovati sindrom serotonina.

Uzimanje više od jednog lijeka serotonina povezane ili povećanje doze lijekova serotonin vezane povećava rizik od serotoninskog sindroma.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim rizicima. Nemojte prestati uzimati takve lijekove na svoju vlastitu. Ako vaš liječnik propisuje novi lijek, provjerite je li on ili ona zna o svim drugim lijekovima koje poduzimate, pogotovo ako ste primili recepte iz više od jednog liječnika.

Ako vi i vaš liječnik odluči prednosti kombiniranja određene lijekove koji utječu na razine serotonina nadmašuju rizike, biti oprezan u mogućnosti serotoninskog sindroma.

)

Za opuštanje mišića. Benzodiazepini, kao što je diazepam (valium) ili lorazepama (Ativan), može pomoći u kontroli uznemirenost, napadaje i ukočenost mišića .; Serotonin-produkcija blokiraju sredstva. Ako drugi tretmani ne rade, lijekovi kao što su ciproheptadin može pomoći blokirajući proizvodnju serotonina .; Kisik i intravenske (IV) tekućine. Disanje kisik preko maske pomaže u održavanju normalne razine kisika u krvi, i IV tekućine se koristi za liječenje dehidraciju i povišenu temperaturu .; Lijekovi koji kontroliraju broj otkucaja srca i krvni tlak. To može uključivati ​​esmolol (Brevibloc) ili nitroprusid (Nitropress), kako bi se smanjila visoka stopa srca ili visokog krvnog tlaka. Ako je vaš krvni tlak prenizak, Vaš liječnik može vam dati fenilefrin ili epinefrin (adrenalin, EpiPen) .; Disanja cijevi i lijekove paralizirati mišiće. Možda će vam trebati za disanje cijev i lijekove paralizirati mišiće, kao što su etomidat (amidat) ili sukcinilholin (Anectine, Quelicin), ako imate visoku temperaturu.