saxagliptin i metformin (oralnim putem) opis i brand imena

Saxagliptin i metformin kombinacija se koristi s prehrane i vježbe za liječenje visokog šećera u krvi (glukoze) u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Saxagliptin pomaže u kontroli razine šećera u krvi tako što žlijezdi gušterači puštanje više inzulina. Ona također signalizira jetri da se zaustavi proizvodnju šećera kada postoji previše šećera u krvi. Metformin smanjuje apsorpciju šećera iz želuca, smanjuje oslobađanje pohranjene šećera iz jetre, a pomaže svoje tijelo koristiti šećer bolje. Ovaj lijek ne pomogne pacijentima koji boluju od dijabetesa inzulin-ovisni ili tip 1.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke saxagliptin i metformin kombinacija u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost saxagliptin i metformin kombinaciji u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne problema s bubrezima, što može zahtijevati oprez u bolesnika koji su primali ovaj lijek. Ovaj lijek se ne preporuča u bolesnika od 80 godina i starije koje imaju problema s bubrezima.

Tablet, s produženim oslobađanjem

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Alergije

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

pedijatrijski

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Ostale interakcije

Uzmi ovaj lijek točno prema uputama liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. To bi moglo povećati šanse neželjenih učinaka.

Druge zdravstvene probleme

Ovaj lijek obično dolazi s lijekovima vodič. Pročitajte informacije pažljivo i provjerite da li razumjeti prije uzimanja ovog lijeka. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.

Doziranje

Pažljivo slijedite poseban plan obroka vaš liječnik vam je dao. To je vrlo važan dio kontrolu vaše stanje, te je potrebno ako je to lijek za ispravan rad. Također, redovito vježba i test za šećer u krvi ili urinu prema uputama.

Uzmite lijek s večernji obrok kako bi se smanjila neželjene učinke na želucu koji se mogu pojaviti tijekom prvih nekoliko tjedana liječenja.

Progutajte tabletu cijelu produljenim oslobađanjem. Ne lomite, prekinuti ili žvakati ga.

Iako uzimanje tableta s produljenim oslobađanjem, dio ploče može proći u stolici. To je normalno i nije ništa brinuti.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Vaš liječnik će htjeti provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima, pogotovo tijekom prvih nekoliko tjedana da uzimaju ovaj lijek. Krvi i urina mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Neka Vaš liječnik ili stomatolog zna uzimate ovaj lijek. Vaš liječnik vas može savjetovati da privremeno prestanete uzimati ovaj lijek prije nego što su glavne operacije ili dijagnostičke testove, uključujući postupke koji se koriste kontrast boja.

Pod određenim uvjetima, previše metformin može uzrokovati stanje koje se naziva mliječna acidoza. Simptomi mliječne acidoze su teške, pojavljuju se vrlo brzo, a obično se javljaju kada su prisutni i drugi zdravstveni problemi, kao što je srčani udar ili zatajenje bubrega. Simptomi mliječne acidoze uključuju abdominalne ili želuca nemir, smanjeni apetit, proljev, brzo i plitko disanje, opći osjećaj nelagode, bolova u mišićima ili grčevi, i neobična pospanost, umor ili slabost. Ako simptomi mliječne acidoze dogodi, te bi trebao dobiti trenutan hitnu medicinsku pomoć.

propustili dozu

Pankreatitis (oteklina i upala gušterače) može pojaviti dok koristite ovaj lijek. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bolove iznenadna i jaka želuca, zimice, zatvor, mučnina, povraćanje, groznica, ili nepromišljenost.

skladištenje

Ovaj lijek može uzrokovati ozbiljne vrste alergijskih reakcija, uključujući i anafilaksije i angioedema. Ovi uvjeti mogu biti opasne po život i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate osip, svrbež, veliku, Grozd-kao oteklina na licu, kapcima, usne, jezik, grlo, ruke, noge, stopala, ili spolnih organa, otežanog disanja ili stezanje u prsima.

Saxagliptin i metformin kombinacija može uzrokovati hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi). To se također može dogoditi ako kašnjenje ili izostavite obrok ili snack, piti alkohol, vježba više nego obično, uzeti neke lijekove, ili se saxagliptin zajedno s drugim vrstama dijabetesa lijekova. Ljudi se osjećaju različite simptome s niske razine šećera u krvi. Vrlo je važno da naučite što simptomi obično su tako da možete ga liječiti brzo.

Simptomi hipoglikemije (niska razina šećera u krvi) uključuju anksioznost, ponašanje promijeniti slično pijanstvu, zamagljen vid, hladno znojenje, zbunjenost, cool, blijeda koža, poteškoće s razmišljanjem, pospanost, prekomjerna glad, brzo kucanje srca, glavobolja (nastavak), mučnina, nervoza, noćne more, nemiran san, drhtavica, nejasan govor, ili neuobičajen umor ili slabost. Niska razina šećera u krvi mora biti tretirana prije nego što uzrokuje da se onesvijestiti (nesvjesticu). Razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima liječenja niske razine šećera u krvi.

Ovaj lijek može uzrokovati jake bolove u zglobovima. Nazovite svog liječnika odmah ako imate jake bolove u zglobovima s ovim lijekom.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.