šarlah vodič – uzroci, simptomi i liječenje opcije

Što je?

Šarlah je infekcija uzrokovana Skupina A Streptococcus ( “strep”) bakterija. To uzrokuje fino teksturom osip koji se pojavljuje kao šmirgl papir zajedno s drugim simptomima. To se obično događa nakon strep infekcije grla (faringitis strep ili strep grlo), ali povremeno nakon infekcije strep kože. Osip od šarlaha je uzrokovana toksinom da strep bakterije proizvode .; Šarlah nekad bio čest među djecom u dobi od 2 do 10, a sada je razmjerno rijedak. Razlog za to ostaje misterija, pogotovo jer nije bilo smanjenje broja slučajeva strep grlo ili strep infekcije kože .; Simptomi; Šarlah obično pokreću infekcije strep grla, što uzrokuje sljedeće simptome; Fever i zimice; Glavobolja; Crvena i grlobolja; Povećani krajnici; Povećani limfni čvorovi ( “natečene žlijezde”) u vratu

Simptomi

Šarlah obično pokreću infekcije strep grla, što uzrokuje sljedeće simptome; Fever i zimice; Glavobolja; Crvena i grlobolja; Povećani krajnici; Povećani limfni čvorovi ( “natečene žlijezde”) u vratu

Dijagnoza

Vaš liječnik će posumnjati šarlah temelji na izgledu vašeg osipa i njegova vremena u odnosu na druge simptome. Tijekom fizikalnog pregleda, liječnik će provjeriti za simptome šarlaha. Za potvrdu dijagnoze strep infekcije, liječnik će uzeti bris iz grla. Ako nema grlobolja prisutna, onda ispit će se usredotočiti na ostale izvore strep infekcije, kao što su impetigo.

Koliko dugo to traje?

Iako je šarlah osip obično nestaje nakon 6 do 7 dana, slijedi razdoblje od ljuštenja kože i peeling koji traje 10 do 14 dana. Povremeno, u bolesnika s teškim osip, peeling i ljuštenja može potrajati nekoliko tjedana.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Najbolja prevencija je temeljito pranje ruku, a posebno oni koji imaju upalu grla ili neke druge simptome strep infekcije. Ako živite s nekim tko ima strep infekcije, a vi razviti upalu grla ili groznica, napraviti sastanak s liječnikom.

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Šarlah liječi antibioticima, obično penicilin ili azitromicin.

Kada posjetiti liječnika

Nazovite svog liječnika odmah kad god vi ili netko u vašoj obitelji razvija osip koji je u pratnji groznica ili drugih simptoma infekcije.

Prognoza

U većini slučajeva, svi znakovi šarlah osip su nestali u roku od dva tjedna, a nema dugoročne ožiljke. Međutim, budući da šarlah je strep infekcije, pacijenti s tom bolešću imaju isti rizik za strep komplikacija (upala srednjeg uha, upala pluća, reumatska groznica, glomerulonefritis, itd) kao osoba bez osipa.