samoupravljanje – tetanus

Ubodne rane ili druge duboke rezove, ugriz ili prljave rane vas staviti na povećan rizik od tetanusa infekcije. Potražite liječničku pomoć ako je rana duboka i prljav, a posebno ako niste sigurni kada ste zadnji put cijepljena. Ostavi nečiste rane otvorene kako bi izbjegli hvatanje bakterija u rani sa zavojem.

Lifestyle i home lijekova

prevencija

Vaš liječnik možda trebati očistiti ranu, propisati antibiotik i dati vam booster metak u tetanus toksoida cjepiva. Ako ste prethodno bila cijepljena, vaše tijelo treba brzo napraviti potrebne antitijela kako bi vas zaštititi protiv tetanusa.

Ako imate manje rane, ti koraci će pomoći spriječiti tetanusa

Serija primarni cjepivo

Koristite antibiotik. Nakon što ste očistili ranu, nanesite tanak sloj antibiotske kreme ili masti, kao što su više sastojaka antibiotika Neosporin i Polisporinom. Ti antibiotici neće učiniti rana brže izliječiti, ali se mogu obeshrabriti razvoj bakterija i infekcija.

booster

Pojedini sastojci u nekim masti može uzrokovati blagi osip kod nekih ljudi. Ako se pojavi osip, prestanite koristiti mast.

Na jednostavan način možete spriječiti tetanus time što je cijepljena.

Tetanusa cjepivo se obično daje djeci kao dio difterije i tetanusa toksoidima i bestaničnim pertusisa (DTaP) cjepiva. Ovo cjepivo pruža zaštitu od tri bolesti: a grlo i dišne ​​infekcije (difterija), hripavac (pertusis) i tetanusa.

DTaP cjepivo je serija od pet udaraca, obično daje u ruke ili bedra djeci u dobi

Booster u tetanus cjepiva tipično daju u kombinaciji s booster cjepiva difterije (TD). U 2005. tetanusa, difterije i pertusisa (Tdap) Cjepivo je odobren za uporabu u mlade i odrasle mlađe od 65 kako bi se osigurala kontinuirana zaštita protiv pertusisa, previše.

Preporuča se da adolescenti dobiti dozu Tdap, po mogućnosti u dobi između 11 i 12, te TD booster svakih 10 godina nakon toga između. Ako ste nikada nije primila dozu Tdap, zamjena je za sljedeću dozu Td booster, a zatim nastaviti s td pojačala.

Ako putujete u inozemstvo, posebno na zemlje u razvoju gdje su tetanus moglo biti zajedničko, provjerite je li vaš imunitet je aktualna.

Da bi ostali u toku sa svim svojim cijepljenja, pitajte svog liječnika za pregled statusa cijepljenja redovito.

Ako nisu bile cijepljene protiv tetanusa kao dijete, vidjeti svog liječnika o dobivanju Tdap cjepivo.