samoupravljanje – spolno prenosive bolesti (SPB)

Postoji nekoliko načina da se izbjegne ili smanji rizik od spolno prenosivih infekcija.

prevencija

Suočavanje i podrška

Cjepljenja. Početak cijepljeni rano, prije seksualne izlaganja, također je učinkovit u prevenciji određenih vrsta spolno prenosivih bolesti. Cjepivo za sprečavanje humani papiloma virus (HPV), hepatitis A i hepatitis B.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje HPV cjepivo za djevojčice i dječake uzraste 11 i 12. Ako nije u potpunosti cijepljeni u dobi 11 i 12, CDC preporučuje da djevojke i žene kroz dobi od 26 godina i dječaci i muškarci kroz dobi od 26 godina primiti cjepivo.

Cjepivo za hepatitis B obično se daje novorođenčadi, a hepatitis Cjepivo se preporučuje za 1-godišnjaka. Oba cjepiva preporučuje za ljude koji nisu već imuni na ove bolesti, kao i za one koji su na povećan rizik od infekcije, kao što su muškarci koji imaju seks s muškarcima i IV droge korisnicima.

Koristite kondome i stomatološke brana dosljedno i ispravno. Koristite novu lateks kondom ili zubni brane za svaki seksualni čin, je li oralni, vaginalni ili analni. Nikad ne koristite lubrikant je na bazi ulja, kao što su vazelin, s lateks kondom ili dentalna pregrada.

Kondomi od prirodnog membrana se ne preporučuju, jer oni nisu kao učinkovit u prevenciji spolno prenosivih bolesti. Imajte na umu da, iako kondomi smanjuju rizik od izlaganja većine spolno prenosivih bolesti, daju manji stupanj zaštite za spolno prenosivih bolesti koje uključuju izložena genitalne čireve, kao što je humani papiloma virus (HPV) ili herpes. Također, nonbarrier oblici kontracepcije, kao što su oralni kontraceptivi ili intrauterinog uloška, ​​ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Razmislite lijek Truvada. U srpnju 2012. godine, Food and Drug Administration odobrila upotrebu kombinacija lijekova emtricitabina-tenofovira (Truvada) kako bi se smanjio rizik od spolno prenosivih HIV infekcije u onih koji su na visokim rizikom. Truvada također se koristi kao anti-HIV terapije zajedno s drugim lijekovima.

Kada se koristi kako bi se spriječilo infekcije HIV-om, Truvada je samo prikladno ako je vaš liječnik je sigurno ne već imaju HIV infekciju.

Vaš liječnik bi trebao testirati na hepatitis B infekcije. Ako nemate hepatitis B, liječnik može preporučiti hepatitisa B cjepivo ako niste to imali još. Ako imate hepatitis B, liječnik bi trebao testirati svoju funkciju bubrega prije propisivanja Truvada.

Truvada mora se uzeti dnevno, točno onako kako je propisano, a vi ćete morati popratne funkcije HIV i bubrega testiranje svakih nekoliko mjeseci. Truvada treba koristiti samo zajedno s drugim strategijama prevencije poput korištenja kondoma svaki put kada imate seks.

To je traumatično saznati imate STI. Možda ćete biti ljuti ako smatrate da ste izdali ili se sramiti ako postoji šansa da zaraženi druge. U najgorem slučaju, STI mogu uzrokovati kroničnu bolest i smrt, čak i uz najbolju njegu u svijetu.

Između tih krajnosti je niz drugih potencijalnih gubitaka – povjerenje među partnerima, planira imati djecu, a radostan zagrljaj seksualnosti i njezinog izražavanja.

Evo kako možete nositi