samoupravljanje – retinoblastom

Kada je vaše dijete s dijagnozom raka, to je uobičajeno da se osjećaju raspon emocija – od šoka i nevjerice da se krivnje i ljutnje. Svatko pronalazi svoj vlastiti način nošenja sa stresnim situacijama, ali ako ste osjećaj izgubljen, možda pokušati

Suočavanje i podrška

prevencija

Skupite sve potrebne informacije. Saznajte dovoljno o retinoblastom da se osjećaju ugodno donošenje odluka o djetetovoj njezi. Razgovarajte sa svojim djetetom tima zdravstvene zaštite. Držite popis pitanja koja treba postaviti na sljedeći sastanak.

Posjetite svoju lokalnu knjižnicu i pitati za pomoć u potrazi za informacijama. Mrežne stranice Nacionalnog instituta za rak i American Cancer Society za više informacija.

Organizirati mrežu podrške. Nađi prijatelje i obitelj koji vam može pomoći podržati kao skrbnika. Najmiliji mogu pratiti svoje dijete do liječnika posjete ili sjediti po svom krevetu u bolnici i kada ne možete biti tamo.

Kada ste sa svojim djetetom, vaši prijatelji i obitelj mogu pomoći provodeći vrijeme sa svojim drugom djecom ili pomoći oko svoje kuće.

Iskoristite sredstava za djecu s rakom. Potražite posebne resurse za obitelji djece s rakom. Pitajte socijalne radnike vaša ambulanta je o tome što je na raspolaganju.

Grupe podrške za roditelje i siblings vas staviti u kontaktu s ljudima koji razumiju ono što osjeća. Vaša obitelj može biti prihvatljiva za ljetne kampove, privremeni smještaj i ostale potpore.

Održavati normalnost što je više moguće. Mala djeca ne mogu shvatiti što se događa s njima kao i oni prolaze kroz liječenje raka. Kako pomoći djetetu da se nosi, pokušajte održavati normalnu rutinu što je više moguće.

Pokušajte dogovoriti termine, tako da vaše dijete može imati postavljen nap vrijeme svaki dan. Jeste rutinske mealtimes. Dopustite vrijeme za igru, kada se vaše dijete osjeća prema njemu. Ako vaše dijete mora provesti vrijeme u bolnici, donijeti predmete iz kuće da mu pomogne ili da se osjeća ugodnije.

Pitajte svog liječnika tim s druge načine utješiti svoje dijete kroz njegovo ili njezino liječenje. Neke bolnice imaju rekreacija terapeuta ili dijete životne radnike koji vam mogu dati više specifičnih načina kako pomoći vašem djetetu nositi.

U većini slučajeva, liječnici nisu sigurni što uzrokuje retinoblastom, tako da ne postoji dokazani način da se spriječi bolest.

U obiteljima s nasljednim oblikom retinoblastom, sprečavanje retinoblastom možda neće biti moguće. Međutim, genetsko testiranje omogućuje obiteljima da znaju što djeca imaju povećani rizik od retinoblastom, pa oko ispita može početi u ranoj dobi. Na taj način, retinoblastom može dijagnosticirati vrlo rano – kada je tumor je mali i šansa za liječenje i očuvanje vida je još uvijek moguće.

Ako vaš liječnik utvrdi da Vaše dijete je retinoblastom je uzrokovan nasljedne genetske mutacije, vaša obitelj može biti upućeni na genetskim savjetnikom.

Genetsko ispitivanje može upotrijebiti za određivanje je li

Genetski savjetnik može razgovarati o rizicima i prednostima genetičkom testiranju i pomoći da odlučite da li vi, vaš partner ili vaša druga djeca će biti testiran na genetske mutacije.