sakvinavira (oralnim putem) opis i brand imena

Sakvinavir se koristi u kombinaciji s ritonavirom (Norvir®) i drugi lijekovi za liječenje infekcije uzrokovane virusom humane imunodeficijencije (HIV). HIV je virus koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS).

Sakvinavir neće izliječiti ili spriječiti HIV infekcije ili AIDS-a. Ona pomaže u održavanju HIV razmnožavanje i čini se da se uspori uništenje imunološkog sustava. To može pomoći odgoditi razvoj problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti iz pojavio. Sakvinavir neće vas čuvati od širenja HIV-a na druge ljude. Ljudi koji primaju ovaj lijek može i dalje imati drugih problema obično povezanih s AIDS ili HIV-bolesti.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke sakvinavira u djece mlađe od 16 godina. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Kapsula, tekućinom punjene Tablet kapsula

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost sakvinavira u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez u bolesnika koji su primali sakvinavira.

Alergije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Ostale interakcije

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Druge zdravstvene probleme

Uzmi ovaj lijek točno prema uputama liječnika. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio. Također, ne prestati uzimati ovaj lijek bez provjere najprije sa svojim liječnikom.

Doziranje

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Pročitajte i pažljivo slijedite upute prije početka liječenja i svaki put kada se napuniti. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Važno je da ovaj lijek može uzimati s hranom kako bi se raditi ispravno. Uzmi sakvinavir u roku od 2 sata nakon obroka.

Sakvinavira kapsule ili tablete (Invirase®) uvijek treba uzeti zajedno u isto vrijeme, s ritonavirom (Norvir®). Uzmi sve ostale lijekove prepisao liječnik u pravo doba dana. To će učiniti vaš lijekovi rade bolje.

Ako niste u mogućnosti progutati kapsule, otvorite kapsule i prelijte sadržaj u praznom spremniku. Doda se 15 ml šećernog sirupa ili sorbitol sirup ili 3 žličice džema na spremnik i miješa tijekom 30 do 60 sekundi. Neka mješavina dođe na sobnu temperaturu. Jedite cijelu smjesu kako bi se osiguralo da biste dobili punu dozu.

Ovaj lijek najbolje funkcionira kada postoji stalna količina u krvi. Da bi se držati razine u krvi konstantno, uzimati ovaj lijek u isto vrijeme svaki dan i ne propustite niti doze. To je najbolje da se doze na ravnomjerno raspoređeni puta, danju i noću. Na primjer, ako ste uzeti tri doze dnevno, doze treba biti na razmaku oko 8 sati apart. Ako vam je potrebna pomoć u planiranju najbolje vrijeme da se vaš lijek, provjerite sa svojim liječnikom.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima kako bi bili sigurni ovaj lijek radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Vi ne bi trebali uzimati ovaj lijek ako također uzimate alfuzosin (Uroxatral®), cisaprid (Propulsid®), oralni midazolam (Versed®), pimozid (Orap®), rifampicin (Rifadin®, Rifamate®, Rifater®, Rimactane®) , sildenafil (Revatio®), trazodon (Desyrel®, Oleptro®), triazolam (Halcion®), lijek za srce ritam probleme (primjerice, amiodaron, bepridil dofetilidinski, flekainid, lidokain, propafenon, kinidin, Cordarone®, Tambocor®, Tikosyn®), ergotamin lijekovi (npr dihidroergotamin, ergonovin, ergotamin, methylergonovine, Cafergot®, Ergomar®, Wigraine®), ili lijekove za snižavanje kolesterola (primjerice, lovastatin, simvastatin, Advicor®, Altoprev®, Mevacor®, Simcor® , Vytorin®, ZOCOR®). Uzimanje bilo koji od ovih, zajedno s ovim lijekom može povećati šanse za ozbiljne nuspojave.

propustili dozu

Ovaj lijek može smanjiti učinke nekih oralnih kontraceptiva (kontracepcijske pilule). Kako bi se spriječilo dobivanje trudna, koristite dodatni oblik kontracepcije, zajedno sa svojim tabletama, kao što su kondomi, dijafragmu, kontracepcijske pjene ili žele.

skladištenje

Obratite se svom liječniku odmah ako imate bilo kakve promjene u vašem srčanog ritma. Možda ćete osjetiti vrtoglavicu ili slab, ili možete imati brz, udaranje, ili neujednačena srca. Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako ste vi ili netko u vašoj obitelji nikada nije imao ritam problema sa srcem, kao što su PR ili produljenja QT intervala.

Ovaj lijek može povećati razinu šećera u krvi. Provjerite sa svojim liječnikom ako primijetite promjenu u rezultatima krvi ili urina šećera.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bolove ili osjetljivost u gornjem dijelu trbuha, blijede stolice, tamni urin, gubitak apetita, mučnina, neuobičajen umor ili slabost, ili žutim očima ili kožom. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Vaš imunološki sustav može dobiti jači kada početi uzimati HIV lijekove. Obavijestite svog liječnika odmah ako primijetite bilo kakve promjene u vašem zdravlju. Ponekad imunološki sustav će početi u borbi protiv infekcija koje su skrivene u tijelu, kao što su upala pluća, herpes, ili tuberkuloze. Autoimune bolesti, kao što Gravesova bolest, polimiozitis, i Guillain-Barre-ovom sindromu se također može javiti.

Ovaj lijek može uzrokovati da imate višak tjelesne masnoće. Obavijestite svog liječnika ako primijetite promjene u svoj oblik tijela, kao što je povećana količina masti u gornjem dijelu leđa i vratu, ili oko prsa i trbuh području ili gubitak masnoće iz noge, ruke i lice.

Sakvinavir ne smanjuje rizik od prijenosa HIV infekcije drugima putem seksualnog kontakta ili kontaminacije putem krvi. HIV se može dobiti od ili širiti drugima preko zaraženih tjelesnih tekućina, uključujući krv, vaginalni tekućine, ili sjemenom. Ako ste zaraženi, to je najbolje da se izbjegne bilo seksualne aktivnosti koja uključuje razmjenu tjelesnih tekućina s drugim ljudima. Ako imate spolni odnos, uvijek nositi (ili imaju svog partnera trošenje) kondom ( “gume”). Koristite samo kondome izrađene od lateksa, i koristiti ih svaki put kada imate vaginalni, analni ili oralni seks. Upotreba spermicide (kao što nonoksinol-9) također može pomoći u prevenciji širenja HIV-a ako se ne nadražuje vaginu, rektum, ili usta. Spermicidi su pokazala da se ubiju HIV u laboratorijskim testovima. Nemojte koristiti ulje-based žele, hladno vrhnje, baby ulje ili skraćivanje kao mazivo-ovi proizvodi mogu uzrokovati kondom razbiti. Maziva bez ulja, kao što je K-Y gel, su preporučeni. Žene možda žele nositi svoje kondome. Kontrola rađanja pilule i dijafragme će pomoći u zaštiti od trudnoće, ali oni neće spriječiti da netko od davanja ili uzimajući virus AIDS. Ako se uvelo droge, dobiti pomoć da se zaustavi. Ne dijelite igle ili opreme s kim. U nekim gradovima, više od polovice korisnika droga zaraženo i dijeljenje čak 1 igle ili šprice mogu širiti virus. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome, provjerite sa svojim liječnikom.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne (npr gospina trava, češnjaka kapsule) ili vitaminskih dodataka.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.