roziglitazon (oralnim putem) opis i brand imena

Roziglitazon se koristi za liječenje vrsta dijabetesa melitusa nazivom tip 2 dijabetes. Može se koristiti sami ili zajedno s drugim lijekovima, kao što su metformin ili preparata sulfonilureje. Roziglitazon se koristi zajedno s pravilnom prehranom i vježbe za pomoć kontrolu razine šećera u krvi. To čini tako što pomaže svoje tijelo koristiti inzulin bolje.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke roziglitazona u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost roziglitazona u starijih osoba.

Tableta

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Alergije

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

pedijatrijski

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji liječnika. Nemojte koristiti više od toga, nemojte ga koristiti češće, i nemojte ga koristiti na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Ostale interakcije

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Vrlo je važno da ste pročitali i razumjeli te informacije. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja.

Druge zdravstvene probleme

Ovaj lijek može se uzeti sa ili bez hrane.

Doziranje

Pažljivo slijedite posebne prehrane, liječnik vam je dao. To je najvažniji dio kontroliranju dijabetesa i pomoći će s lijekovima raditi ispravno. Također, redovito vježba i test za šećer u krvi ili urinu prema uputama.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvi i urina mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Nazovite svog liječnika odmah ako imate bolove u prsima ili nelagoda, mučnina, bol ili nelagodu u rukama, čeljusti, leđima ili vratu, otežano disanje, znojenje, ili povraćanje. To mogu biti simptomi srčanog udara.

Ako se brzo dobivanjem težine ili ima otežano disanje, bol u prsima ili nelagoda, ekstremne umor ili slabost, nepravilnog disanja, nepravilan rad srca, ili pretjeranog oticanje ruku, zapešće, gležanj, ili stopala, provjerite sa svojim liječnikom odmah. To mogu biti simptomi problema srca ili edem (zadržavanja tekućine).

Ako imate trbuhu ili bol u želucu, tamni urin, gubitak apetita, mučnina ili povraćanje, neuobičajeni umor ili slabost, ili žutim očima ili kožom, provjerite sa svojim liječnikom odmah. To mogu biti simptomi ozbiljnog problema jetre.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako zamagljen vid, teškoće u čitanju, ili bilo koje druge promjene vida javlja dok uzimate ovaj lijek. Vaš liječnik svibanj želite da se vaše oči provjereni od strane oftalmologa (oka liječnika).

Ovaj lijek može povećati rizik za frakture kostiju u žena. Pitajte svog liječnika o načinima kako bi vaše kosti jaka da bi se spriječilo pukotine.

propustili dozu

Određene žene mogu biti pod povećanim rizikom za trudnoću tijekom uzimanja ovog lijeka. Ako ste imali problema s ovulacija i imala neredovite menstruacije u prošlosti, ovaj lijek može uzrokovati da se ovulaciju. To bi moglo povećati svoje šanse za trudnoću. Ako ste žena u reproduktivnoj dobi, trebali raspravljati o mogućnosti kontrole rađanja sa svojim liječnikom.

skladištenje

Uvjerite se svaki liječnik ili doktor stomatologije koji tretira vas zna da li se koristi ovaj lijek. Ovaj lijek može utjecati na rezultate nekih medicinskih testova.

Vrlo je važno da pažljivo slijedite upute od svog liječnika o

Ovaj lijek ne uzrokuje hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi). Međutim, niska razina šećera u krvi može dogoditi ako kašnjenje ili izostavite obrok ili snack, vježba više nego inače, piti alkohol, ne mogu jesti zbog mučnina ili povraćanje, ili se roziglitazon s drugim tipom dijabetesa medicine. Simptomi niske razine šećera u krvi mora biti tretirana prije nego što dovodi do gubitka svijesti (nesvjestice). Različiti ljudi osjećaju različite simptome niskog šećera u krvi. Važno je da naučite što simptomi niske razine šećera u krvi obično imate, tako da možete ga brzo liječiti.

Hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može se javiti ako se ne uzimaju dovoljno ili preskočite dozu lijeka, prejesti ili ne slijede plan obroka, imaju povišenu temperaturu ili infekcije, ili se ne ostvari onoliko koliko je uobičajeno.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.