Rohypnol: učinaka, opasnosti i metode zlostavljanja

Što je Rohypnol?

Generički naziv: flunitrazepam; Brand Names: Rohypnol, a drugi, koji nisu dostupni legalno u SAD-u, ali je dostupan u drugim zemljama; Zajednička ili imena ulica: zaboravi me droga, Roches, roofies, ruffles, drugi nazivi su silovanje lijek, La Roche, R2, rebro, saranasta, roofenol, užad, rophies, na udobnost tabletu, uzimajući roached, ručak novca od droge, meksička Valiuma , pingus, Reynolds, Robutal, wolfies.

Rohypnol je srednje-djelujući benzodiazepin općim svojstvima sličnim onima Valium (diazepam). Se koristi u kratkotrajnom liječenju insomnije, kao pred-lijek kod kirurških postupaka i za induciranje anestezije.

Poput drugih benzodiazepina (kao što su valium, Librium i Xanax), Rohypnol je učinci uključuju sedacija, opuštanje mišića, smanjenje tjeskobe i prevenciju grčeva. Međutim, Rohypnol je sedativni učinci su otprilike 7 do 10 puta jači od Valiuma. Učinci Rohypnol pojavljuju 15 do 20 minuta nakon primjene, a traje oko četiri do šest sati. Neki rezidualni efekti mogu se naći 12 sati ili više nakon davanja.

Važna informacija

Od 1990-ih Rohypnol je bespravno koristi kako bi se umanjio depresije uzrokovane zlouporabom stimulansa, kao što su kokain i metamfetamin, ali i kao pomoć za seksualno zlostavljanje. Takozvani “datum-silovanje droga” stavljena je nesvjesno u pićima žrtava, često u baru ili stranke ( “klub droge”). Zbog jake amnezije produkciji droge, žrtve će imati ograničene ili ne sjeća napada.

Rohypnol nije odobren za medicinsku uporabu ili proizvedena u SAD-u i nije dostupan legalno. Međutim, to je zakonski propisano u više od 60 zemalja, a dostupna je u Meksiku, Kolumbiji i Europi gdje se koristi za liječenje nesanice i kao pred-anestetika. Dakle, to je bio stavljen u Popisu IV kontrolirane tvari djeluju u 1984, zbog međunarodnih obveza ugovornih i dalje pod tom klasifikacijom. Raspored IV lijekovi se smatra da imaju manju mogućnost zloporabe, ali može dovesti do fizičke ili psihičke ovisnosti. Kazne vezane uz posjedovanje, trgovinu i distribuciju Rohypnol jednake su onima u rasporedu tvari (rasporedu tvari uključuju heroin, marihuana, i MDMA.

Rohypnol uzrokuje djelomičnu amneziju; pojedinci ne mogu se sjetiti nekih događaja koji su iskustvo, dok pod utjecajem droge. Ovaj učinak je posebno opasno kada Rohypnol se koristi kako bi pomogao u izvršenju seksualnog zlostavljanja; žrtve ne može biti u mogućnosti da jasno prisjetiti napad, napadač, ili događaje oko napad.

Korištenje Rohypnol u SAD-u, navodi se u 2010. godini Praćenje budućem istraživanju, porastao je za 0,2 posto od 2009. Međutim, primjena je bila relativno stabilna od 1999. do 2010. godine, sa godišnjim procjenama korištenja u rasponu od 0,6 do 0,9 posto od 8. do 12. razreda ispitanika.

potencijalom zlouporabe

Teško je procijeniti broj Rohypnol-olakšali silovanja u SAD-u. Vrlo često, biološki uzorci se uzimaju iz žrtve u vrijeme kada su učinci lijeka već prošli i samo zaostale količine ostaju u tjelesnim tekućinama. Ove preostale količine su teško, ako ne i nemoguće, otkriti pomoću standardnih screening testovima koji su dostupni u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako Rohypnol izlaganje treba detektirati na sve, uzorci urina moraju biti prikupljeni u roku od 72 sata i podvrgnuti osjetljivih analitičkih ispitivanja. Problem je složen po nastanku amnezije nakon uzimanja lijeka, što uzrokuje da žrtva bude nesigurno o činjenicama koje okružuju silovanje. Ova nesigurnost može dovesti do kritičnih kašnjenja ili čak nevoljkost prijavljivanja silovanja i pružanja odgovarajućih bioloških uzoraka za toksikologiju testiranje.

Rohypnol, već je dostupan kao bijelu tabletu koja otopljenog bez boje i okusa, sada je formuliran kao ovalna koji je svijetlo zelene boje s plavom jezgrom. Proizvođač je pokrenuo tu promjenu kako bi se identificirali neovlašteno izmijenjeni pića u klubovima. Kada se otopi u jasnim tekućine plava jezgra će se pretvoriti u bistru tekućinu do plave. Međutim, kada se otopi u tamnije boje tekućine, plava boja ne mora biti vidljiv. Generički verzije Rohypnol ne smije sadržavati plavu boju.

Dok Rohypnol je postao nadaleko poznat za njegovu uporabu kao lijek datum silovanje, to je zlostavljao češće zbog drugih razloga. On je zlostavljao učenike srednjih škola, studenata, članova uličnih bandi, rave party sudionika i kokaina i heroina zlostavljačima proizvesti duboku opijenost, povećati razinu od heroina i moduliraju učinke kokaina.

Tinejdžeri i mladi muškarci u dobi od 13 do 30 su istaknuti kao primarne zlostavljačima Rohypnol. Rohypnol obično se konzumira oralno, te je često u kombinaciji s alkoholom. To također može biti zlostavljani od strane drobljenje tableta i frka prah, ili otapanjem prije injekcije. Rohypnol zlostavljanja uzrokuje niz nepovoljnih učinaka, uključujući pospanost, vrtoglavica, gubitak kontrole motora, nedostatak koordinacije, otežanog govora, zbunjenost i gastrointestinalnim poremećajima, u trajanju od 12 ili više sati. Veće doze mogu uzrokovati respiratorne depresije.

Kronična upotreba Rohypnol može dovesti do fizičke ovisnosti i pojave sindroma odvikavanja kada se prekine lijek. Rohypnol narušava kognitivne i psihomotorne funkcije koje utječu na vrijeme reakcije i vožnje vještine. Primjena ovog lijeka u kombinaciji s alkoholom je poseban problem jer su obje depresije središnjeg živčanog sustava pojačati toksičnost jedni druge. Ubrizgavanje bilo kakve nezakonite droge stavlja korisnika u opasnosti od zaraze HIV-om (virus humane imunodeficijencije), hepatitis B i C, te druge krvi prenose bolesti.

e vladine ažuriranja

povezan

Vidi također