robotska kirurgija

Robotski kirurgija, ili robot uz pomoć operacije, omogućuje liječnicima da obavljaju razne vrste složenih postupaka s više preciznosti, fleksibilnosti i kontrole nego što je to moguće s konvencionalnim tehnikama. Robotska kirurgija je obično povezana s minimalno invazivne kirurgije – procedure koje se izvode kroz uske rezova. Također se ponekad koristi u nekim tradicionalnih otvorenih kirurške zahvate.

Robotska kirurgija sa Kirurški sustav da Vinci je bio odobren od strane Food and Drug Administration u 2000. Tehnika je vrlo brzo usvojen od strane bolnice u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi za uporabu u liječenju širokog raspona uvjeta.

Najkorišteniji klinički robotskog kirurški sustav uključuje ruku kamere i mehaničke ruke s kirurških instrumenata povezanih s njima. Kirurg kontrolira ruke dok sjedi na računalnoj konzoli pokraj operacijskom stolu. Konzola pruža kirurgu visoke razlučivosti, uvećani, 3-D pogled na mjestu kirurškog zahvata. Kirurg vodi druge članove tima koji pomažu tijekom operacije.

Kirurzi koji koriste robotskog sustava smatraju da je za mnoge postupke poboljšava preciznost, fleksibilnost i kontrolu za vrijeme rada i omogućuje im da bolje vide stranicu, u usporedbi s tradicionalnim tehnikama. Koristeći robotsku kirurgiju, kirurg može obavljati osjetljive i složene procedure koje su mogle biti teško ili nemoguće s drugim metodama.

Često robotska kirurgija minimalno invazivne kirurgije moguće. Prednosti minimalno invazivne operacije uključuju

O robotskom kirurgije

Robotski kirurgija uključuje rizik, od kojih mogu biti slične onima konvencionalne otvorene kirurgije, kao što je mala opasnost od infekcije i drugih komplikacija.

Prednosti

Robotska kirurgija nije opcija za sve. Razgovarajte sa svojim liječnikom o koristima i rizicima robotske kirurgije i kako to uspoređuje s drugim tehnikama, kao što su druge vrste minimalno invazivne kirurgije i konvencionalne otvorene kirurgije.

Rizici

Diljem SAD-a, u kojoj mjeri robotska kirurgija koristi varira. Njegova upotreba ovisi o različitim čimbenicima. To može uključivati ​​liječnik osposobljavanje, dostupnost opreme i kulturne čimbenike, kao što su ono što su ljudi najudobniji radi i ono što drugi kirurzi u tom području učiniti. Jedno istraživanje u SAD-u bolnicama pokazalo je da neke institucije imaju kulturu koja preferira tradicionalnu otvorenu operaciju, dok drugi više vole minimalno invazivne kirurgije.

Je robotska kirurgija pravo za vas?