Risperdal

Stariji bolesnici s demencijom povezanih psihoze liječeni antipsihoticima su na povećan rizik od smrti. Risperidon se nije odobren za liječenje pacijenata s demencija povezanih psihoze.

Koristi za Risperdal

Terapijski Klasa: antipsihotik

Kemijski Klasa: benzizoksazol

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ti načini nisu uključeni u označavanja proizvoda, risperidon koristi se u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Prije Korištenje Risperdal

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke risperidona u djece mlađe od 13 godina sa shizofrenijom, u djece mlađe od 10 godina starosti s bipolarnim poremećajem, ili kod djece mlađe od 5 godina s autizmom poremećaj. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Iako primjerene studije o odnosu života na učinke risperidona nisu izvršene u starijih stanovnika, gerijatrijske specifični problemi se ne očekuje da se ograniči korisnost risperidona u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da budu osjetljivi na učinke risperidona, te su dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati prilagodbu u dozi za bolesnika koji su primali risperidon. Ovaj lijek se ne smije koristiti za probleme u ponašanju u starijih osoba s demencijom.

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Ovaj odjeljak sadrži informacije o pravilnom korištenju niza proizvoda koji sadrže risperidon. To ne može biti specifična za Risperdal. Molimo pročitajte pažljivo.

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji liječnika. Nemojte koristiti više od toga, nemojte ga koristiti češće, i nemojte ga koristiti na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Vi svibanj uzeti ovaj lijek sa ili bez hrane.

Kada se koristi oralne tekućine

Kada se koristi oralno razgradiva tableta

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Pravilno korištenje risperidona

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Vaš liječnik će htjeti provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima, pogotovo tijekom prvih nekoliko mjeseci liječenja s ovim lijekom. To će omogućiti promjene dozu ako je potrebno.

Nemojte prestati uzimati ovaj lijek bez konzultacije sa svojim liječnikom. Vaš liječnik svibanj želite da se postupno smanjiti količinu uzimate prije zaustavljanja u potpunosti. Ovo je kako bi se spriječilo nuspojave i da bi se stanje postane gore.

Ovaj lijek može dodati na učinke alkohola i drugih depresiju SŽS (lijek koji čini da se pospano ili manje na oprezu). Neki primjeri CNS umirenje su antihistaminici ili lijek za peludnu groznicu, drugih alergija ili prehlada, sedativi za smirenje, i spavanje lijekovi, recept bol lijek ili droga, lijek za napadaja ili barbiturati, za opuštanje mišića ili anestetici, uključujući i neke stomatološke anestetika. Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg od gore dok koristite ovaj lijek.

Prije nego što bilo kakve operacije, liječenje zuba, ili hitne liječenje, recite liječniku ili zubaru, zadužen da koristite ovaj lijek. Uzimajući risperidon zajedno s lijekovima koji se koriste za vrijeme operacije, zubni, ili hitne tretmane može povećati CNS depresije učinke.

Ovaj lijek može uzrokovati zamagljen vid, vrtoglavica ili pospanost. Pobrinite se da znate kako ćete reagirati na ovaj lijek prije nego što voziti, koristiti strojeve, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno ako niste na oprezu ili u stanju jasno vidjeti.

Mjere opreza tijekom korištenja Risperdal

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestice može doći, pogotovo kada bi se iznenada iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ustajanje polako može pomoći. Ako se problem nastavi ili pogorša, provjerite sa svojim liječnikom.

Ovaj lijek može otežati za vaše tijelo držati stalnu temperaturu. Koristite dodatnu brigu da ne pregrije tijekom vježbe ili vrućina dok uzimate ovaj lijek, jer pregrijavanja može doći do toplotnog udara. Vruće kupke ili saunu može učiniti ako se osjećate vrtoglavicu ili onesvijestiti dok uzimate ovaj lijek. Također, koristite dodatnu brigu da ne postanu previše hladno dok uzimate risperidon. Ako postanete previše hladno, možda se osjećate pospano, zbunjen, ili nespretno.

Kasna diskinezija (poremećaj kretanja) može se javiti i ne mogu otići nakon što prestanete rabiti lijek. Znakovi kasna diskinezija uključuju fine, crva, kao što su pokreti jezika ili druge nekontrolirane pokrete usta, jezik, obraze, bradu, ili ruke i noge. Druge teške, ali rijetke nuspojave mogu se pojaviti. To uključuje neuroleptički maligni sindrom (NMS), koji može uzrokovati tešku mišićnu ukočenost, groznica, teške umor ili slabost, brzo kucanje srca, teško disanje, pojačano znojenje, gubitak kontrole mjehura ili napadaja. Te bi trebao raspraviti dobro ovaj lijek će raditi kao i rizik od uzimajući ga sa svojim liječnikom.

Ovaj lijek može povećati prolaktina razine u krvi ako se koristi dulje vrijeme. Provjerite sa svojim liječnikom ako ste dojke oteklina ili bol; neobično proizvodnja majčino mlijeko, odsutan, propuštene ili nepravilnog menstrualnog perioda, zaustavljanje menstrualnog krvarenja, gubitak seksualne sposobnosti, želje, disk ili performanse, smanjena interes za spolni odnos ili nesposobnost da se ili zadržati erekciju.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Risperdal nuspojave

Risperdal (risperidon)

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Bipolarni poremećaj Seroquel, litij, klonazepam, Klonopin, Abilify, Lamictal

Aspergerov sindrom risperidon, Risperdal M-Tab

Autizam venlafaksin, Abilify, Effexor, risperidona, aripiprazola, geodon

Shizoafektivni poremećaj Seroquel, Prozac, litij, fluoksetin, Abilify, Lamictal®