ribavirina (oralnim putem) opis i brand imena

Ribavirin se koristi u kombinaciji s interferonom za injekcije alfa-2b, peginterferona alfa-2a, ili peginterferona alfa-2b za tretiranje infekcije kroničnog hepatitisa. Kombinacija ribavirinom i peginterferonom alfa-2b se koristi za liječenje odraslih i djece od 3 godine i starije koji pokazuju simptome oštećenja jetre. Ribavirin je antivirusno sredstvo koje tretira hepatitis C virusa.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi do učinaka ribavirina tableta u djece mlađe od 5 godina, ribavirin kapsule i oralne tekućine u djece mlađe od 3 godine starosti. Sigurnost i učinkovitost ribavirina tablete, kapsule i oralne tekućine nije utvrđena u tim dobnim skupinama.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost ribavirinom u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati prilagodbu u dozi za bolesnika koji su primali ribavirin.

Tablet, Rješenje; Kapsula

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Alergije

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

pedijatrijski

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Ostale interakcije

Da bi se jasno svoj infekcije u potpunosti, ribavirin se mora dati za puno radno vrijeme liječenja, čak i ako ste vi ili vaše dijete počne osjećati bolje nakon nekoliko dana. Također, važno je držati količinu lijeka u vašem tijelu na stabilnoj razini. Da bi se zadržati iznos konstantan, ribavirin se mora dati na redovitom rasporedu.

Druge zdravstvene probleme

Te bi trebao uzeti ovaj lijek s hranom.

Doziranje

Progutati kapsule cjelinu. Ne lomite, prekinuti ili otvorite ga.

Izmjerite oralni tekućina s izrazitim mjerne posude ili žlicom. Operite šalicu ili žlicu nakon svake uporabe.

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Pročitajte i pažljivo pratiti podatke. Pitajte svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja. Pitajte svog ljekarnika za lijekove Guide ako nemate jedan.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Spremite kapsule i tablete u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla.

Spremite oralni tekućinu u hladnjak ili na sobnoj temperaturi, daleko od topline i svjetla. Ne zamrzavati.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti napredak za vas ili vaše dijete na redovite posjete kako bi bili sigurni ovaj lijek radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Koristeći ovaj lijek, dok ste trudni mogu naštetiti vašem nerođenom djetetu. Lijek također može izazvati oštećenja ploda ako je otac ga koristi kada je njegov seksualni partner zatrudni. Ako se trudnoća dogodi dok koristite ovaj lijek, obavijestite svog liječnika odmah.

Važno je da obavijestite svog liječnika ako ste vi ili vaš ženski spolni partner zatrudnjeti. Vaš liječnik svibanj želite da se pridružite registra trudnoću za pacijente koji uzimaju ovaj lijek.

propustili dozu

Negativan test na trudnoću je potreban u žena koje su u reproduktivnoj dobi prije početka liječenja s ovim lijekom. Dva oblika kontracepcije moraju se koristiti zajedno tijekom liječenja i 6 mjeseci nakon kraja tretmana. Vi ćete imati testove trudnoće obavlja redovito kako bi bili sigurni da niste trudni, dok se liječe ovim lijekom i nakon kraja tretmana.

skladištenje

Ne koristite Copegus® u kombinaciji s didanozinom (Videx®, Videx® EC). Korištenjem ovih lijekova zajedno mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ribavirinom može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Ako vaše dijete, ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, obavijestite svog liječnika ili vašeg djeteta liječnika odmah.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate leđa, nogu, ili u trbuhu bol, krvarenje desni, zimica, tamni urin, otežano disanje, groznica, opća oticanje tijela, glavobolja, gubitak apetita, mučnina ili povraćanje, krvarenja iz nosa, blijeda koža, grlobolja, neuobičajeni umor ili slabost ili žutilo očiju ili kože. To mogu biti simptomi poremećaja krvi pod nazivom anemija.

Ovaj lijek može uzrokovati ozbiljne vrste alergijskih reakcija, uključujući i anafilaksije. Anafilaksija može biti opasno po život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Prestanite uzimati ovaj lijek i nazovite svog liječnika odmah ako Vi ili Vaše dijete imate svrbež, osip, promuklost, problema s disanjem, problema s gutanjem, ili bilo oticanje ruku, lice, ili usta dok koristite ovaj lijek.

Ozbiljne kožne reakcije može se dogoditi s ovim lijekom. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate mjehura, piling ili labavljenju kože, vrućica ili zimica, osip ili welts, crvene kožne lezije, ozbiljan osip ili prištić, ili čireve ili čir na koži dok vas koristite ovaj lijek.

Pankreatitis može se pojaviti dok koristite ovaj lijek. Prestanite koristiti ovaj lijek i provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste vi ili vaše dijete imate bolove iznenadno i žestoko želuca, zimice, zatvor, mučnina, povraćanje, groznica, ili nepromišljenost.

Vi ili vaš tinejdžer ne bi smjeli piti alkoholna pića (uključujući pivo, vino ili liker) dok uzimate ovaj lijek.

Ovaj lijek može uzrokovati neke ljude da postanu vrtoglavicu, pospanost, ili manje oprezan nego što su inače. Pobrinite se da znate kako ćete reagirati na ovaj lijek pred vama ili vaš tinejdžer voziti, upravljati strojevima, ili učiniti bilo što drugo što bi moglo biti opasno ako niste na oprezu.

Provjerite sa svojim liječnikom ako zamagljen vid, smanjena vidljivost, ili bilo koje druge promjene vida događa dok vi ili vaše dijete koristite ovaj lijek. Vaš liječnik svibanj želite da se vaše oči provjereni od strane oftalmologa (oka liječnika).

Peginterferon ubrizgavanje u kombinaciji s ribavirinom može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. On također može smanjiti broj trombocita u krvi, koji su neophodni za pravilno zgrušavanje krvi. Ako se to dogodi, postoje određene mjere opreza Vi ili Vaše dijete može poduzeti, pogotovo kada se krvna slika je niska, kako bi se smanjio rizik od infekcije ili krvarenja

Ovaj lijek može uzrokovati zube i probleme s desnima. Ovaj lijek može uzrokovati suhoću usta i suha usta mogu oštetiti zube i desni ako se uzme lijek za dugo vremena. Da bi se spriječilo ovo stanje, pomno prati zube najmanje dva puta dnevno i imaju redovite posjete s vašeg stomatologa. Za privremeno olakšanje od usta suha, koristite bez šećera bombona ili guma, rastopiti komadići leda u ustima, ili koristite zamjenu sline.

Neki bolesnici koji su koristili ovaj lijek imao povraćanje. Ako povraćate tijekom liječenja, isprati usta vodom. To također može pomoći u sprečavanju oštećenja zubi i zubnog mesa.

Ribavirin se koristi zajedno s ubrizgavaju peginterferonom alfa-2a ili peginterferonom alfa-2b može utjecati na djetetov rast. Vaš liječnik možda morati provjeriti visinu i težinu vašeg djeteta za vrijeme i nakon liječenja ovim lijekovima.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.