raka prostate radioaktivnog sjemena implantata

Radioaktivni sjeme implantati su oblik radijacijske terapije za rak prostate. Brahiterapija, ili unutarnje radioterapija, također su pojmovi koji se koriste za opisivanje ovog postupka. Postoje dvije vrste brahiterapije prostate: i nestalni.

Liječnik ili kliničar implantati radioaktivni (jod-125 ili paladij-103) sjemena u prostatu koriste ultrazvuk za savjet. Broj sjemena i gdje su smješteni određuje računalno generirani plan liječenja po mjeri za svakog pacijenta. Bilo od 40 do 100 sjemenke se obično ugrađuju.

Implantati ostati na mjestu trajno, i postati biološki inertan (više se ne koristi), nakon razdoblja od nekoliko mjeseci. Ova tehnika omogućuje visoku dozu zračenja biti isporučena na prostatu sa ograničenom oštećenja okolnog tkiva.

S ovom tehnikom, šuplje igle su smješteni u prostatu i ispunjen s radioaktivnim materijalom (iridij-192) za 5-15 minuta. Nakon obrade i iridija i iglice se odstrani. To se ponavlja dva do tri puta tijekom sljedećih nekoliko dana.

Sjeme implantati su relativno izvori niskoenergetske, a nakon toga su prodor ograničen tkiva. Stoga su najbolji kandidati za ove postupke su pacijenti koji imaju rak koji se nalaze u prostati, a nije jako agresivna. Uobičajeni kriteriji za liječenje uključuju razinu PSA manji od 10, a rezultat Gleason (koji mjeri agresivnost tumora) manji od ili jednak na šest, a minimalan ili nikakav nepravilnosti na digitalni rektalni ispit.

Transrectal ultrazvuk je učinjeno kako bi pružiti zračenja onkologa konkretne pojedinosti o svom slučaju. Novije tehnike pomoću CT ili MRI može se koristiti za usmjeravanje pravilno postavljanje implantata. Ti se podaci koriste za custom-dizajn plan liječenja za vas. Druga mogućnost je za ultrazvuk i plan liječenja treba učiniti u isto vrijeme jer su radioaktivni sjemena ugrađuju.