prevenciju osteoporoze: 9 pitanja i odgovori

Stručnjaci smatraju osteoporoze u velikoj mjeri spriječiti bolest. Prevencija treba započeti rano. Uzimajući dovoljno kalcija i vitamina D kao dijete i tinejdžer može dramatično smanjiti svoje rizik od razvoja osteoporoze kasnije u životu. Čak i ako ste odrasla osoba, jesti zdravu hranu, uzimajući dovoljno kalcija i vitamina D, vježbanju i izbjegavanje nezdrave životne navike kao što su pušenje i prekomjerno pijenje, može pomoći u prevenciji osteoporoze. Nakon menopauze, žene koje imaju osteopenija, ili stanjivanje kostiju, a oni koji imaju visoku vjerojatnost za budući lom od osteoporoze može uzeti u obzir terapije lijekovima kako bi se spriječilo gubitak koštane mase i smanjiti rizik od osteoporoze. Da biste saznali o tehnikama prevencije osteoporoze, razgovarati sa svojim liječnikom.

Količina kalcija trebate ovisi o vašoj dobi. Institute of Medicine preporučuje sljedeće

Pročitajte hrane oznake i odaberite namirnice koje sadrže 10% ili više od dnevne vrijednosti za kalcijem. Kada se hrana shopping, tražiti pojmove kao što su “puno kalcija”, “obogaćene kalcijem”, “bogate kalcijem,” ili “odličan izvor kalcija.

Ako mislite da ste dolaze do kratko, razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima na koje možete podići svoju razinu kalcija u prehrani. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što je najbolje za vas.

Mliječni proizvodi imaju visoku razinu kalcija po obroku, što je razlog zašto oni često preporučuje za zdravlje kostiju. No kalcij iz drugih izvora – poput špinata, bok choy i senf zelje, grah, tofu, bademi, riba, i mnogi tvrde žitarice i sokova – može biti jednako koristan. Međutim, to može biti teško dobiti kalcij iz hrane ako ne jedu mliječne proizvode. I osteoporoza Stručnjaci kažu da je najbolji izvor kalcija je iz hrane, a ne dodataka. Hrana sadrži i druge važne hranjive tvari koje pomažu tijelu korištenje kalcija.