plućni edem tretmani i lijekovi

Davanje kisika je prvi korak u liječenju za plućni edem. Obično primati kisik preko maske za lice ili nosne kanile – fleksibilne plastične cijevi s dva otvora koji donose kisik u svaku nosnicu. To bi trebalo olakšati neke svoje simptome. Vaš liječnik će pratiti razinu kisika blisko. Ponekad može biti potrebno kako bi se pomoglo disanje sa strojem kao što su mehanički ventilator.

Ovisno o vašem stanju i razlogu svog plućni edem, vi svibanj također dobiti jednu ili više od sljedećih lijekova

Ako vaš plućni edem uzrokovan drugim stanjem, kao što je stanje živčanog sustava, vaš liječnik će liječiti stanje koje je to i plućni edem uzrokuje.

Ako ste penjanje ili putuju na velikim visinama i iskustva blagim simptomima HAPE Z 2000 do 3000 stopa (oko 600 do 900 metara) što je brže moguće, u roku od razloga, treba smanjiti vaše simptome. Vi bi također trebali smanjiti fizičku aktivnost i utopliti, kako je tjelesna aktivnost i hladnoće može učiniti vaše stanje moglo pogoršati.

Liječenje visinskog plućnog edema (HAPE)

Kisik je obično prvi tretman, a često može ublažiti simptome. Ako dodatnog kisika nije dostupna, možete koristiti prijenosne hiperbarične komore, koji oponašaju silazak na nekoliko sati dok ne može spustiti na nižu nadmorsku visinu.

Osim kisika i spušta na nižu visini, lijek nifedipin (Procardia) može pomoći smanjiti tlak u plućne arterije i poboljšati svoje stanje.

Kada su simptomi teži, vjerojatno ćete trebati pomoć u vašem podrijetla. Helikopter za spašavanje može biti potrebno za najteže slučajeve, jer HAPE mogu biti opasne po život.

Neki planinari uzeti recept lijekove kao što su acetazolamid (Diamox nastavcima) ili nifedipin kako bi se liječiti ili spriječiti simptome HAPE. Kako bi se spriječilo HAPE, lijek je počeo barem jedan dan prije uspona.