plućna embolija: poduzeti mjere kako bi smanjili ispitivanja rizika i dijagnozu

Plućna embolija može biti teško dijagnosticirati, osobito kod ljudi koji imaju ispod bolesti srca ili pluća. Iz tog razloga, vaš liječnik može odrediti niz testova kako bi se otkrio uzrok simptoma. Vaš liječnik može izreći jednu ili više od sljedećih testova.

Vaš liječnik može naručiti test krvi za ugrušaka za otapanje tvari D dimera u krvi. Visoka razina može ukazivati ​​na povećanu vjerojatnost krvnih ugrušaka, mada D dimera mogu biti povišeni i mnogi drugi čimbenici, uključujući i nedavne operacije. Osim toga, analiza krvi može biti učinjeno kako bi se utvrdilo da li imate poremećaj zgrušavanja naslijedio.

Ova neinvazivna test pokazuje slike svoje srce i pluća na filmu. Iako je X-zrake ne mogu dijagnosticirati plućnu emboliju, a mogu se pojaviti čak i normalno kad postoji plućna embolija, oni mogu se isključiti uvjete koji oponašaju bolesti.

testovi krvi

Neinvazivna “sonar” test poznat kao dupleks ultrazvuk (ponekad se naziva duplex skeniranje ili kompresije ultrazvuk) koristi visoko-frekventnu zvučne valove za provjeru krvnih ugrušaka u venama bedra. U ovom testu, liječnik koristi štapić u obliku uređaj nazvan sonda usmjeriti zvučni valovi u vena se ispituje. Ovi valovi tada se reflektira natrag na sonde i preveden u pokretne slike na računalu. Odsustvo prisutnosti ugrušaka smanjuje vjerojatnost DVT. Ako nadlaktice žile su jasna, ultrazvuk će skenirati vene iza koljena u potrazi za preostalim ugrušaka. Ako su prisutni ugrušaka, liječenje će vjerojatno biti započeti odmah.

Redoviti CT uzeti rendgenske snimke iz različitih kutova, a zatim ih kombinirati u obliku snimke koje prikazuju 2-D “kriške” svoje unutarnje strukture. U spirala (spiralni) CT, skener rotira oko svoje tijelo u spirali – poput lente na bombon trske – za izradu 3-D slike. Ova vrsta CT može otkriti abnormalnosti unutar arterije u plućima is mnogo većom preciznošću, i to je također mnogo brže nego što su konvencionalni CT. U nekim slučajevima, kontrast materijal se daje intravenski tijekom CT ocrtati plućne arterije.

Prsa X-ray

Ovaj test daje jasnu sliku o protoku krvi u arterijama pluća. To je najprecizniji način za dijagnosticiranje plućne embolije, već zato što zahtijeva visok stupanj vještina za administraciju i ima potencijalno ozbiljan rizik, to je obično izvode kada se drugi testovi ne daju konačne dijagnoze.

Ultrazvuk

U plućne angiogram, fleksibilna cijev (kateter) se umetne u veliku venu – obično u preponama – i navojem kroz u svoje srce i dalje u plućne arterije. Posebna boja onda se ubrizgava u kateter i X-zrake su poduzete kao boja putuje duž arterija u plućima.

CT

Jedan Rizik ovog postupka je privremena promjena u vašem srčanog ritma. Osim toga, boja može izazvati oštećenje bubrega u osoba s smanjenom funkcijom bubrega.

plućna angiogram

MR-skenovi koriste radio valove i snažan magnetsko polje za izradu detaljne slike unutarnje strukture. Budući MRI je skupo, to je obično rezervirana za trudnice (kako bi izbjegli zračenje za fetus) i osobe čiji bubrezi mogu biti štetni za boje koji se koriste u drugim testovima.

MRI