Pityriasis rosea simptomi, liječenje, uzroci

Pityriasis rosea (reći “PIH-TIH-Ry-uh-sus ROH-Zee-uh”) je čest problem kože koji uzrokuje osip. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, on je vidio najčešće u onima u dobi od 10 i 35 godina.

Stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje Pityriasis rosea. Za razliku od mnogih drugih kožnih poremećaja, ne alergijske reakcije ili uzrokovan gljiva ili bakterija. Može biti uzrokovane virusom.

Osip se ne pojavljuje širiti od osobe do osobe.

Pityriasis rosea uzrokuje osip.

U rijetkim slučajevima, osip se može poduzeti i druge oblike. Zaobljeni kvrga (papularni osip) može se vidjeti u male djece, trudnica i osoba koje imaju tamnu kožu. Mjehurići (vezikularne osip) može se vidjeti u dojenčadi i male djece. Kod nekih osoba, ne može se pojaviti glasnik patch ili dva Herald flasteri mogu se pojaviti blizu.

Prije nego se pojavi glasnik krpa, vi svibanj osjećati umorno i kao da imate prehladu. Vi svibanj imati glavobolju, mučninu, bol u grlu, i gubitak apetita.

Pityriasis rosea osip sličan osip vidjeti u drugim kožnih bolesti, uključujući lišajevi kože, tinea versicolor, ekcema, i psorijaze.

Osip slična Pityriasis rosea također može biti uzrokovan sifilisa i nekih lijekova kao što su antibiotici.

Ako se osip na dlanovima ili nogama, posjetite liječnika. To može biti znak nečeg ozbiljnijeg od Pityriasis rosea.

Osip se često počinje s jednim, okrugle ili ovalne, ružičaste patch koji je krljuštima sa povišenom rubu (glasnik patch). Veličina flastera u rasponu od 2 cm (0,8 u.) Do 10 cm (3,9 in.). Veće mrlje su češći. Vidi sliku glasnik krpa; Dana do nekoliko tjedana kasnije, boje lososa, 1 cm (0,4 in.) Do 2 cm (0,8 in.) Ovalne zakrpe se pojavljuju u serijama na trbuhu, prsima, leđima, rukama, i nogama. Zakrpe ponekad proširila na vrat, ali rijetko na licu; Mrlje na leđima često su okomite i nagnuti da se formira “božićno drvce” ili “jele” izgled; Blaga svrbež je problem za oko polovice ljudi koji su dobili osip; Osip obično traje 6 do 8 tjedana, ali može trajati i do nekoliko mjeseci.