Pityriasis alba – Pregled tema

Pityriasis alba (recimo “PIH-TIH-Ry-uh-sus AL-Buh”) je čest problem kože koji uzrokuje okrugle ili ovalne zakrpe od kože koji izgledaju svjetlije od ostatka kože. Zakrpe može izgledati ružičasto ili lagano ljuskave na prvom mjestu.

Ovaj problem kože je najčešći u djece. No, svatko može dobiti. Zakrpe mogu biti izraženije kod osoba s tamnijom kožom.

Uzrok ovog problema kože nije poznat. Ali to može biti povezano s izlaganjem suncu ili suhu kožu.

Pityriasis alba obično ne uzrokuje simptome. U nekim slučajevima, to može biti svrbi.

To uzrokuje lagano pokriven krljuštima, okruglo ili ovalno mrlje na koži. Zakrpe se malo ružičasta. Kasnije su blijede napustiti područja koja su lakša od druge kože. Najčešće se pojavljuju na licu, vratu, nadlaktice ili gornji dio tijela. To može potrajati neko vrijeme, ali koža će se vratiti u normalan boji.

Liječnik obično može reći ako imate Pityriasis alba samo gledajući mrlje na koži. Ponekad liječnik će lagano struže površinu flastera provjeriti nekoliko stanica kože. To možemo isključiti druge probleme.

Pityriasis alba najčešće nestaje bez liječenja. To može potrajati nekoliko mjeseci ili duže za boju kože da se vrati u normalu.

Korištenje hidratantnu kremu ili kremu može pomoći osloboditi suhu kožu. Ukoliko svrab je problem, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što lijek može raditi najbolje. Vaš liječnik može predložiti steroidni kreme. To može pomoći ako je koža svrbež ili nadraženu.

Ako ste na suncu, koristite kremu za sunčanje kako bi zaštitili kožu od previše sunca. Odaberite krema za sunčanje za osjetljivu kožu.