mekih tkiva faktori rizika sarkom

Sarkom mekih tkiva je vrsta raka koja počinje u mekim tkivima tijela.

Meko tkivo povezivanje, podršku i surround ostalih tjelesnih struktura. Mekih tkiva uključuju mišića, masti, krvne žile, živce, tetive i podstava od zglobovima.

Mnoge vrste sarkoma mekih tkiva postoji. Neke vrste su više vjerojatno da će utjecati na djecu, dok drugi utječu uglavnom odrasli.

Sarkom mekih tkiva mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu, ali najčešće vrste se javljaju u trbuhu i rukama i nogama.

Sarkom mekog tkiva ne može uzrokovati nikakve znakove i simptome u ranoj fazi. Kako tumor raste, to može uzrokovati

Dogovorite sastanak sa svojim liječnikom ako imate bilo kakve trajne znakove i simptome koji vas brinuti.

U većini slučajeva, to nije jasno što uzrokuje sarkoma mekih tkiva.

Kada posjetiti liječnika

Što možeš učiniti

Općenito, rak nastaje kada stanice razvijaju pogreške (mutacija) u svojoj DNK. Pogreške napraviti stanice rastu i dijele se izvan kontrole. Akumulacijski abnormalne stanice formiraju tumor koji može rasti da napadnu susjedne strukture i širiti na druge dijelove tijela.

Vrsta stanice koja se razvija genetsku mutaciju određuje koja vrsta sarkoma mekog tkiva imate. Neke vrste sarkoma mekih tkiva uključuju

Što očekivati ​​od svog liječnika

Faktori koji mogu povećati rizik od sarkoma su

kirurgija

Ako vaš obiteljski liječnik sumnja da imate sarkoma mekog tkiva, vjerojatno ćete biti upućeni na liječnika raka (onkologa) koji se bavi sarkoma. Sarkom mekih tkiva je relativno rijetka, a najbolje liječi netko tko ima iskustva s tim, često na akademski ili specijalizirani centar raka.

Radioterapija

Zbog imenovanja može biti kratak, i tamo je često mnogo toga za pokrivanje, to je dobra ideja da se stigne dobro pripremljeni. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da se pripreme.

Kemoterapija

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom je ograničen, tako priprema popis pitanja mogu vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Popis pitanja iz svoje najvažnije najmanje važno u vrijeme slučaja ponestane. Za sarkoma mekog tkiva, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Ciljano liječenje lijekovima

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu napraviti vrijeme za pokriće drugih točaka koje želite razgovarati. Vaš liječnik može zatražiti

Ispitivanja i postupci koji se koriste u dijagnosticiranju sarkoma mekih tkiva uključuju

Uklanjanje uzorak tkiva za testiranje. Vaš liječnik može provoditi postupak biopsija za uklanjanje uzorak sumnjivog sarkoma za ispitivanje u laboratoriju. Za uklanjanje uzorka, vaš liječnik može koristiti dugo, tanke igle. Ponekad uzorak biopsijom uklonjen tijekom operacije.

Ako se sumnja na sarkoma mekog tkiva, to je često najbolje je potražiti skrb u medicinski centar koji vidi mnoge ljude s ovom vrstom raka. Iskusni liječnici će u odabiru najbolje tehnike biopsija kako bi se osiguralo pravilno kirurško liječenje i planiranje.

U laboratoriju, liječnik trenirao u analizi tkiva (patolog) ispituje uzorak tkiva za znakove raka. Patolog je također analizira uzorak razumjeti vrsta raka, a kako bi se utvrdilo da li je rak agresivan.

Vaše mogućnosti za liječenje sarkoma mekih tkiva ovisi o veličini, vrsti i lokaciji tumora.

Kirurgija je uobičajeni tretman za sarkoma mekih tkiva. Kirurgija obično uključuje uklanjanje raka i nekih zdravo tkivo ga okružuje.

Kad sarkom mekih tkiva utječe na ruke i noge, možda će biti potrebno amputirati zahvaćeni ruku ili nogu. Liječnici pokušavaju njihove najbolje da se izbjegne amputacija. Jedna od mogućnosti da se to postigne može biti pomoću kemoterapije i zračenja kako bi se smanjio tumor prije operacije, što povećava vjerojatnost da je amputacija će biti nepotrebna.

Kad sarkom mekih tkiva širi na drugom dijelu tijela, može biti moguće ukloniti druga tumor operacijom, kao dobro.

Radioterapija uključuje liječenje raka s jakim snopovima energije, kao što su X-zrake ili protona.

Vaš liječnik može predložiti koristeći radioterapiju prije operacije kako bi se smanjio tumor kako bi se lakše ukloniti kirurškim putem. Zračenje se koristi nakon operacije ubiti stanice raka koje ostanu.

Kemoterapija i zračenje mogu se kombinirati.

Kemoterapija je liječenje lijekovima koji koristi kemikalije za ubijanje stanica raka. Kemoterapija se može primijeniti pilule, kroz venu (intravenski), ili se mogu koristiti obje metode.

Neki oblici sarkoma mekog tkiva bolje reagiraju na kemoterapiju nego učiniti drugi. Na primjer, kemoterapija se često koristi za liječenje rabdomiosarkom.

Ciljano lijekovi blokiraju određene abnormalne signala prisutnih u sarkoma stanicama koje će im omogućiti da rastu.

Ciljanih lijekova koji se koriste za liječenje jednog tipa sarkoma zove gastrointestinalnog strome tumora uključuju

Mnogi novi ciljani lijekovi se proučava.

Dijagnoza raka može biti porazan. S vremenom ćete pronaći načine kako se nositi s nevolje i neizvjesnost raka. Do tada, možda će vam to pomaže da se

Nađi nekoga da razgovarati. Pronađite dobar slušatelj koji je spreman slušati što se govori o svojim nadama i strahovima. To može biti prijatelj ili član obitelji. Zabrinutost i razumijevanje od savjetnika, medicinski socijalni radnik, član klera ili rak podršku grupe također može biti korisna.

Pitajte svog liječnika o podršci grupe u vašem području. Ili provjeriti svoj telefonski imenik, biblioteku ili organizaciju raka, kao što su National Cancer Institute ili American Cancer Society.

posjetite svog liječnika