liječenje psorijaze

Psorijaza je uobičajeno stanje kože koje se mijenja životni ciklus stanice kože. Psorijaza uzrokuje stanica za izgradnju brzo na površini kože. Dodatni stanice kože formiraju debele, srebrni vage i svrbež, suha, crvena mrlje koje su ponekad bolno.

Psorijaza je uporan, dugotrajan (kronični) bolest. Postoji svibanj biti vrijeme kada se psorijaza simptomi dobiti bolje izmjenjuje sa puta svoga psorijaza pogorša.

Primarni cilj liječenja je da se zaustavi stanice kože raste tako brzo. Iako ne postoji lijek, psorijaze tretmani mogu pružiti značajno olakšanje. mjere u načinu života, kao što je korištenje neprepisan kortizon kreme i izlaganja kože na male količine prirodnog sunčevog svjetla, također mogu poboljšati svoje psorijaza simptome.

Psorijaza znakovi i simptomi mogu varirati od osobe do osobe, ali može uključivati ​​jednu ili više od sljedećih

Psorijaza zakrpe mogu biti u rasponu od nekoliko mjesta peruti nalik skaliranje do velikih erupcija koje pokrivaju velike površine.

Većina vrsta psorijaze proći kroz cikluse, plamteći za nekoliko tjedana ili mjeseci, a potom jenjavala neko vrijeme ili čak ide u potpunoj remisiji.

Nekoliko tipova psorijaze postoji. To uključuje

Kada posjetiti liječnika

psorijaza okidači

Ako sumnjate da ste svibanj imati psorijazu, vidjeti svog liječnika za pregled. Također, razgovarajte sa svojim liječnikom ako vaš psorijaze

Zatražiti savjet liječnika ako vaši znakovi i simptomi pogoršaju ili se ne poboljša s liječenja. Možda će vam trebati različite lijekove ili kombinaciju tretmana za upravljanje psorijaze.

Što možeš učiniti

Uzrok psorijaze nije poznat, ali je mislio da se odnosi na imunološki problema sustava sa stanice u vašem tijelu. Točnije, jedna ključna stanica je vrsta bijelih krvnih stanica se naziva T-limfocita i T-stanica. Normalno, T stanice putuju kroz tijelo za otkrivanje i bori protiv stranih tvari, kao što su virusi ili bakterije. Ako imate psorijazu, međutim, T-stanice napadaju zdrave stanice kože greškom, kao da liječiti ranu ili da se bori protiv infekcije.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Preaktivan T stanice aktiviraju ostale imunološke odgovore. Efekti obuhvaćaju proširenje krvnih žila u koži oko plakova i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože. Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i više T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica. To uzrokuje stalnu ciklus u kojem nove stanice kože se presele na vanjski sloj kože prebrzo – u danima, a ne tjedana. Mrtve stanice kože i bijele krvne stanice ne mogu depresija off dovoljno brzo i izgraditi u debelim, ljušti na površini kože. To obično ne zaustavi, osim ako liječenje prekine ciklus.

Uvjeti koji može izgledati kao psorijaza

Samo što uzrokuje T stanice kvar kod osoba s psorijazom nije posve jasna. Istraživači su otkrili gene koji su povezani s razvojem psorijaze, ali okolišni čimbenici također igraju ulogu.

Lokalni tretmani

Psorijaza se obično počinje ili se povećava zbog okidač koji može biti u mogućnosti prepoznati i izbjeći. Čimbenici koji mogu pokrenuti psorijazu uključuju

Terapija svjetlom (fototerapija)

Svatko može razviti psorijaze, ali ovi faktori mogu povećati rizik od razvoja bolesti

Ako imate psorijazu, da ste pod većim rizikom od razvoja određenih bolesti. To uključuje

Psorijaza se također mogu utjecati na kvalitetu života povećava rizik od

Vi vjerojatno će prvi put vidjeti svog obiteljskog liječnika ili liječnika opće prakse. U nekim slučajevima, možda ćete biti upućeni izravno specijalisti u kožne bolesti (dermatolog).

Evo neke informacije kako bi vam pomoći pripremiti za sastanak i da znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Za psorijazu, neka osnovna pitanja koja možete pitati svog liječnika uključuju

Ne ustručavajte se pitati bilo kakva druga pitanja koja imate.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja, kao što su

U većini slučajeva, dijagnoza psorijaze je prilično jednostavna.

Oralni ili ubrizgana lijekovi

Ostali uvjeti koji mogu izgledati kao što su psorijaza ili se mogu pojaviti u isto vrijeme kao i psorijaze uključuju

razmatranja tretman

Psorijaza tretmani za cilj

Goeckerman liječenje

Psorijaza tretmani mogu se podijeliti u tri glavne vrste: tematska tretmani, svjetlosnom terapijom i sistemski lijekovi.

Koristi se sama, kreme i masti koje se primjenjuju na vaše kože može učinkovito liječiti blage do umjerene psorijaze. Kada je bolest teža, kreme su vjerojatno da će biti u kombinaciji s oralnim lijekovima ili terapija svjetlom. Aktuelno psorijaze tretmani uključuju

Aktuelno kortikosteroidi. Ove snažne anti-upalni lijekovi su najčešće propisane lijekove za liječenje blage do umjerene psorijaze. Oni usporavaju promet stanica suzbijanju imunološkog sustava, što smanjuje upalu i ublažava svrab povezan. Aktuelno kortikosteroidi u rasponu snage, od blage do vrlo jaka.

Niske potencije kortikosteroidne masti obično se preporučuje za osjetljiva područja, kao što su lice ili naborima kože, te za liječenje raširena zakrpe oštećene kože. Vaš liječnik može propisati jači kortikosteroidne masti za male površine vaše kože, jer upornim naslaga na rukama ili nogama, ili kada drugi tretmani nisu uspjeli. Propisana pjene i vlasište rješenja su dostupni za liječenje psorijaze zakrpe na kožu.

Dugotrajna uporaba ili prekomjerno korištenje jakih kortikosteroida može uzrokovati stanjivanje kože i otpornost na koristi od takvog liječenja. Kako bi se smanjili nuspojave i da se poveća učinkovitost, tematska kortikosteroidi se obično koriste na aktivnim izbije dok su oni pod kontrolom.

Kalcineurina inhibitori. Trenutno, inhibitore kalcineurina – takrolimus (Prograf) i pimecrolimus (Elidel) – su odobreni samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali studije su im pokazali da su učinkoviti u vrijeme u liječenju psorijaze. Inhibitori kalcineurina su mislili da uznemiri aktivaciju T stanica, koji se, pak, smanjuje upalu i plaka nakupine.

Inhibitori kalcineurina ne preporučuju za dugoročno ili kontinuirane uporabe zbog mogućeg povećanog rizika od raka kože i limfoma. Oni mogu biti osobito korisno u područjima tanku kožu, kao što je oko očiju, gdje je steroidni kreme ili retinoidi su previše iritantan ili mogu izazvati štetne učinke.

Katran. Gusta, crna nusprodukt u proizvodnji naftnih derivata i ugljen, katran je vjerojatno najstariji liječenje psorijaze. To smanjuje skaliranje, svrbež i upalu. Točno kako se to radi nije poznato. Katran ima malo poznate nuspojave, ali to je u neredu, mrlje odjeću i posteljinu, i ima jak miris.

Katran je dostupan u over-the-counter šamponi, kreme i ulja. To je također dostupan u većim koncentracijama recept. Ovaj tretman se ne preporuča za žene koje su trudne ili dojenje.

Kao što ime sugerira, ovaj psorijaza tretman koristi prirodno ili umjetno ultraljubičasto svjetlo. Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije uključuje izlažu kožu kako bi kontroliranim količinama prirodnog sunčevog svjetla. Drugi oblici terapiju svjetlom uključuju upotrebu umjetne ultraljubičasto A (UVA) ili ultraljubičastim B (UVB) svjetlo bilo sama ili u kombinaciji s lijekovima.

Ako imate tešku psorijazu ili je otporna na druge vrste liječenja, liječnik može propisati oralne ili ubrizgava droge. Zbog teških nuspojava, neki od tih lijekova koriste samo kratko, a može se izmjenjuju s drugim oblicima liječenja.

Iako su liječnici odabrati tretmana ovisno o vrsti i težini psorijaze i područja kože zahvaćene, tradicionalni pristup je započeti s najblažu tretmana – tematska kreme i ultraljubičasto svjetlo terapija (fototerapiju) – i onda napredovati do jačih one samo ako je to potrebno. Cilj je pronaći najučinkovitiji način da se spor stanica promet sa što manje nuspojava.

Unatoč niz mogućnosti, učinkovit tretman psorijaze može biti veliki izazov. Bolest je nepredvidljiv, prolazi kroz cikluse poboljšanja i pogoršanja, naizgled nasumce. Učinci psorijaze liječenja također može biti nepredvidljiv, što dobro radi za jednu osobu može biti neučinkovit za nekog drugog. Vaša koža može postati otporan na različite tretmane tijekom vremena, a najsnažniji psorijaze tretmani mogu imati ozbiljne nuspojave.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim opcijama, pogotovo ako niste poboljšanje nakon korištenja određenog liječenja ili ako imate neugodne nuspojave. On ili ona može prilagoditi plan liječenja ili modificirati svoj pristup kako bi se osigurala najbolja moguća kontrolu nad svojim simptomima.

Iako je self-help mjere neće liječenje psorijaze, može poboljšati izgled i dojam oštećene kože. Ove mjere vam mogu koristiti

Niz alternativnih terapija tvrde za ublažavanje simptoma psorijaze, uključujući i posebne dijete za mršavljenje, kreme, dodataka prehrani i ljekovitog bilja. Nitko definitivno su pokazali učinkovitima. No, neke alternativne terapije smatra se općenito siguran, a mogu biti korisne za neke ljude u smanjenju znakove i simptome kao što su svrab i skaliranje.

Ako ste s obzirom na dodatke prehrani ili druge alternativne terapije za ublažavanje simptoma psorijaze, konzultirajte svog liječnika. On ili ona može pomoći da se vagati prednosti i nedostatke pojedinih alternativnih terapija.

Suočavanje sa psorijazom može biti izazov, pogotovo ako se bolest pokriva velika područja tijela ili je na mjestima lako vidjeti od strane drugih ljudi, kao što su lice ili ruke. U tijeku, uporni priroda bolesti i izazovima liječenja samo dodati na teret.

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći nositi i da se osjećaju više u kontroli

nudi sve psorijaza tretmane: tematska kreme i masti, svjetlosnom terapijom, lijekova i liječenje Goeckerman (ponuđena na Minnesote mjestu). Tretmani se mogu kombinirati da se učinkovitost poveća ili smanji nuspojave.

Tretman Goeckerman je dobio ime po dermatolog koji je razvio ovaj tretman u 1925. Goeckerman liječenja je prikladan za većinu osoba s umjerenom do teškom psorijazom. Iako je mnogo vremena, uzimajući oko tri tjedna, ona ima dugu track record učinkovitosti s malo nuspojava. Ona također je isplativo u usporedbi s cijenom od ostalih tretmana.

Liječenje uključuje dnevnu izloženost UV svjetlo i primjenu katran. U prošlosti, ljudi su liječeni u bolnici. Danas, oni se tretiraju u ambulantno postavku. Postupak je sljedeći

Dvije studije pregledali dugoročne rezultate liječenja Goeckerman (u razdoblju od 21 godina kod djece i više od šest desetljeća za odrasle). Istraživači su otkrili da 85 posto ljudi ima obračunski (remisija) od 80 posto ili više od njihove psorijaze s liječenja Goeckerman. Prosječna dužina otpust je 2,6 godina u djece i oko 1,7 godine u odraslih, s nekim remisije traju duže od 10 godina. Jedini značajan nuspojava liječenja čini se da infekcija folikula, koji se može liječiti sa lokalnu otopinom.

radi sa stotinama osiguravajućih društava te je u mreži usluga za milijune ljudi. U većini slučajeva, ne zahtijeva liječnika uputnicu. Neki osiguravatelji zahtijevaju uputnice ili mogu imati dodatne zahtjeve za određene medicinske skrbi. Svi termini su prioritetne na temelju medicinske potrebe.

Stručnjaci u dermatologiji liječenje psorijaze u odraslih. Psorijatičnog artritisa se liječi reumatologa.

Za obveze ili više informacija, nazovite Središnjeg Imenovanje ured na 800-446-2279 (besplatno) 08:00-17:00 Mountain Standard Time, od ponedjeljka do petka, ili dovrši on-line zahtjev za imenovanje obrasca.

Stručnjaci u dermatologiji liječenje psorijaze u odraslih. Psorijatičnog artritisa se liječi reumatologa.

Za obveze ili više informacija, nazovite Središnjeg Imenovanje ured na 904-953-0853 8:00 do 5 sati po istočnom vremenu, od ponedjeljka do petka, ili dovrši on-line zahtjev za imenovanje obrasca.

Stručnjaci u dermatologiji liječenje psorijaze u odraslih i djece. je jedina lokacija ponuditi tretman Goeckerman, kombinirajući ultraljubičasto (UV) svjetlo tretman i katrana kamenog ugljena liječenje, za umjerene do teške psorijaze. Psorijatičnog artritisa se liječi reumatologa.

Za obveze ili više informacija, nazovite Središnjeg Imenovanje ured na 507-538-3270 7:00 do 6 sati prema srednjoj vrijeme, od ponedjeljka do petka, ili dovrši on-line zahtjev za imenovanje obrasca.

Dermatolozi liječenje psorijaze u djece svih uzrasta. Iako je osigurana većina dermatološka skrb na ambulantno je Goeckerman i mokro zavoji su dostupne kao bolničkih programa liječenja kože na Eugenio Litta Dječje bolnice.

Za obveze ili više informacija, nazovite Središnjeg Imenovanje ured na 507-538-3270 7:00 do 6 sati prema srednjoj vrijeme, od ponedjeljka do petka, ili dovrši on-line zahtjev za imenovanje obrasca.

Pogledajte informacije o uslugama pacijenata na tri lokacije, uključujući i mogućnosti prijevoza i smještaja.

provodi dugoročno istraživanje o učinkovitosti psorijaze tretmana i sistemskih učinaka psorijaze s obzirom na kardiovaskularne bolesti.

Pogledajte popis publikacija od strane liječnika na psorijazu na PubMed, servis Nacionalne knjižnice medicine.

posjetite svog liječnika