hrkanje

Hrkanje je promukao ili oštre zvuk koji se javlja kada se vaše disanje djelomično zaklonjen, na neki način, dok ste spavali. Ponekad hrkanje može ukazivati ​​na ozbiljan zdravstveno stanje. Osim toga, hrkanje može biti štetno djelovanje na vašeg partnera.

Kao što je čak polovica odraslih ponekad hrče. Hrkanje se javlja kada zrak struji iz prošlosti opušteno tkivo u grlu, što uzrokuje tkiva da vibrira kad udišete, što stvara one iritantne zvukove.

Promjene u načinu života, kao što su gubitak težine, izbjegavanje alkohola u neposrednoj blizini prije spavanja ili spavanje na boku, može pomoći zaustaviti hrkanje.

Osim toga, medicinske uređaje i operacije su na raspolaganju da može smanjiti remeti hrkanje. Međutim, to nisu prikladni ili potrebno za svakoga tko snores.

Hrkanje često povezana sa poremećaj spavanja naziva opstruktivna apneja u snu (OSA). Nisu svi snorers imaju OSA, ali ako hrkanje popraćeno bilo koji od sljedećih simptoma, to može biti pokazatelj da posjetite liječnika za daljnju procjenu za OSA

Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma. To može ukazivati ​​na vaše hrkanje je uzrokovana ozbiljnijih stanja, kao što je opstruktivna apneja za vrijeme spavanja.

Ako vaše dijete snores, pitajte svog pedijatra o tome. Djeca mogu imati opstruktivne apneja za vrijeme spavanja previše. Nosa i grla problemi – kao što su proširene krajnika – i pretilost često mogu suziti djeteta dišnih putova, što može dovesti do vaše dijete razvija apneja za vrijeme spavanja.

Kada posjetiti liječnika

Što možeš učiniti

Mnogi faktori, kao što anatomiju usta i sinusa, konzumiranja alkohola, alergije, prehlade i svoju težinu, može dovesti do hrkanja.

Kada zadrijemati i Razvoj od laganog sna u duboki san, mišići krovu ustima (meko nepce), jezik i grlo opustiti. Tkiva u grlu mogu opustiti dovoljno da djelomično blokirati dišne ​​puteve i vibrira.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Što više suziti vaš dišnih putova, više nasilnom protok zraka postaje. To uzrokuje vibracije tkiva da se poveća, što uzrokuje hrkanje rasti glasnije.

Što možete učiniti u međuvremenu

Sljedeći uvjeti mogu utjecati na dišne ​​puteve i izazvati hrkanje

Snimanje

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja. Hrkanje se također može povezati sa opstruktivne apneje u snu. U tom teškom stanju, svoje grlo tkiva djelomično ili potpuno blokirati dišne ​​putove, te sprječava disanje.

studija spavanje

OSA je često karakterizirana glasnim hrkanjem nakon razdoblja šutnje, kada prestane disati ili gotovo zaustavlja. Na kraju, to smanjenje ili stanka u disanju mogu vam signalizirati da se probudi, a vi svibanj probuditi uz glasno smijati ili dahtanje zvuka.

Možda spavati lagano zbog poremećenog sna. Ovaj obrazac pauze disanja može se ponoviti više puta tijekom noći.

Osobe s opstruktivnom apnejom u snu obično iskustvo razdoblja kada disanje usporava ili zaustavlja najmanje pet puta tijekom svakog sata sna.

Rizični čimbenici koji mogu pridonijeti hrkanje uključuju

Uobičajeno hrkanje može biti više nego samo smetnja. Osim narušavanja krevetu partnera spavanje, ako hrkanje uzrokuje opstruktivne apneja za vrijeme spavanja, vi svibanj biti u opasnosti od drugih komplikacija, uključujući

Vi ste vjerojatno da će prvi put vidjeti svog obiteljskog liječnika ili liječnika opće prakse. Međutim, može se onda upućuje na liječnika koji se specijalizirao u liječenju poremećaja spavanja ili uho, nos i grlo stručnjaka.

Zbog imenovanja može biti kratak, i zbog toga je često puno pričati, to je dobra ideja da se stigne dobro pripremljeni. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da biste dobili spreman za imenovanje, i što možete očekivati ​​od svog liječnika.

Zapišite sve simptome koje imate, uključujući i one koje se mogu činiti nevezano za razlog za koji je zakazao sastanak. Pitajte svog partnera da opiše ono što on ili ona sluša ili obavijesti noću dok spavate.

Ili, još bolje, pitajte svog sna partnera da ide s vama na svoj sastanak, tako da on ili ona može razgovarati sa svojim liječnikom o svojim simptomima.

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom može biti ograničen, tako priprema popis pitanja mogu vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Za hrkanja, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati pitanja tijekom svog imenovanja.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko bilo koje točke koju želite potrošiti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Dok čekate da vidi svog liječnika, evo nekoliko savjeta koje možete isprobati

Za dijagnosticiranje stanja, liječnik će pregledati vaše znakove i simptome, i svoju povijest bolesti. Vaš liječnik će obaviti fizički pregled.

Vaš liječnik može zatražiti vaš partner neka pitanja o tome kada i kako hrkanje pomoći procijeniti ozbiljnost problema. Ako vaše dijete snores, vi ćete biti upitani o težini vašeg djeteta hrkanje.

Vaš liječnik može zatražiti imaging testa, kao što je X-zrakama, a CT skeniranja ili magnetska rezonancija, provjeriti strukturu vašeg dišnih putova za probleme, kao što je odstupio septuma.

Ovisno o težini vašeg hrkanje i druge simptome, vaš liječnik svibanj želite provesti spavanja studiju. Često, studije spavanja može se obaviti kod kuće.

Međutim, ovisno o vašim druge zdravstvene probleme i druge simptome spavanja, možda ćete morati prenoćiti u sleep centru proći detaljnu analizu vaše navike spavanja od strane tima stručnjaka za vrijeme spavanja studija, pod nazivom polisomnografija.

U polisomnografsko, jeste li povezani s mnogim uređajima i promatraju preko noći. Tijekom spavanja studija, svoje moždane valove, razina kisika u krvi, broj otkucaja srca i disanja stopa, fazama spavanja, i oku i nogu pokret će biti zabilježen za vrijeme spavanja.

Za liječenje vaše stanje, liječnik će vjerojatno prvo predložiti promjene načina života, kao što su gubitak težine, izbjegavanje alkohola u neposrednoj blizini prije spavanja, liječenje nosni decongestion, izbjegavanje nedostatka sna i izbjegavanje spavanje na leđima.

Za hrkanje uzrokovano opstruktivne apneja za vrijeme spavanja, vaš liječnik može predložiti

Oralni aparata. Oralni uređaji su oblikovana zubni usnici koji pomažu unaprijediti položaj čeljusti, jezika i mekog nepca, kako bi održali prolaz zraka otvoreni.

Ako se odlučite za korištenje usmene aparat, posjetite stomatološke stručnjaka barem jednom svakih šest mjeseci tijekom prve godine, a potom najmanje jednom godišnje nakon toga, da imaju napadaj provjeriti i kako bi bili sigurni da se vaše stanje ne pogoršava.

Pretjerano lučenje pljuvačke, suha usta, bol u čeljusti i nemir lica su moguće nuspojave od nošenja tih uređaja.

Kontinuiranoga pozitivnog tlaka zraka (CPAP). Ovaj pristup uključuje nosio masku pod tlakom preko nos dok vi spavate. Maska je vezan za malu pumpu koja tjera zrak kroz dišne ​​puteve, što ga drži otvorenim.

CPAP (SEE-PAP) eliminira hrkanje, a najčešće se koristi za liječenje hrkanja uzrokovan opstruktivne apneja za vrijeme spavanja.

Iako CPAP je najpouzdaniji i učinkovita metoda liječenja opstruktivne apneja za vrijeme spavanja, neki ljudi smatraju da je neugodno ili imaju problema s namještanjem na buku ili dojam stroja.

ablacija radiofrekvencija tkiva (somnoplasty). U tom ambulantni postupak, bit će vam dati lokalnu anesteziju. Liječnici koriste za uporabu radijskih frekvencija signal niskog intenziteta kako bi se smanjio tkiva u meko nepce kako bi se smanjila hrkanje.

Učinkovitost ove novije postupka potrebno daljnje istraživanje. Općenito, ovaj postupak je manje bolan od drugih vrsta hrkanje operaciju.

Kako bi se spriječilo ili tiho hrkanje, pokušajte ove savjete

Priuštite nosna kongestija ili opstrukcije. Nakon što je alergija ili odstupio septuma može ograničiti protok zraka kroz nos. To snage da diše kroz usta, čime se povećava vjerojatnost hrkanje.

Ne koristite usmeno ili sprej za smanjivanje kongestije za više od tri dana za redom za akutnu zagušenja, osim ako vas tako od svog liječnika. Dugotrajna primjena ovih lijekova može imati povratni učinak i učiniti vaš zagušenja gore. Pitajte svog liječnika o recept steroidni sprej, ako imate kronične zagušenja.

Za ispravljanje strukturni nedostatak u svom dišnih putova, kao što je odstupio septuma, možda ćete trebati operaciju.

Budući da hrkanje je tako čest problem, postoje brojni proizvodi dostupni, poput nazalnog spreja ili homeopatske terapije. Međutim, većina proizvoda nisu pokazale učinkovite u kliničkim ispitivanjima.

Terapije koje mogu pomoći olakšati vaše hrkanje uključuju

Igranje određenih glazbenih instrumenata. Igranje didgeridoo, glazbeni instrument koji proizvodi droning zvuk, može pomoći u vlak mišića gornjih dišnih putova i smanjiti dnevnu pospanost. Istraživači su procijenili korištenje instrumenta od strane onih s opstruktivnom apnejom u snu koji su se žalili hrkanje.

Istraživanja su pokazala da su oni koji su igrali instrument za oko 25 minuta dnevno većinu dana u tjednu imala manje pospanost tijekom dana – komplikacija apneja za vrijeme spavanja i hrkanja. Međutim, ova studija je malen i ograničen na ne-pretilih snorers s malo alkohola i opojnih droga. Veće studije potrebne za potvrdu rezultata.

Druga studija ispitanih veliki uzorak članova orkestra i nije uspio pronaći razlike u opstruktivne apneja za vrijeme spavanja rizika između puhačkim instrumentima i ne-puhačkim instrumentima.

Međutim, različite studije u odnosu instrumentalnih grupa i našli su sudionici koji su igrali dvostruke Reed puhačke instrumente, kao što su oboe, fagot i engleskog roga, imaju manji rizik od opstruktivne apneja za vrijeme spavanja u odnosu na jednu od trske instrumenata igračima i drugim glazbenicima.

Ako je vaš partner je onaj koji je hrkanje, možda ponekad osjećati frustriran i umoran. Predloži neke home lijekova spominje, a ako one ne pomažu smiriti partnerovu noćne noisemaking, imaju svog partnera napraviti liječnički pregled.

U međuvremenu, uho utikači ili pozadinske buke, kao što su bijeli stroj buke ili ventilatorom u blizini kreveta, može pomoći maska ​​hrkanja buke tako da ćete dobiti više sna.

posjetite svog liječnika