grimizno bolest groznica

Šarlah je bakterijska bolest koja se razvija u nekim ljudima koji imaju strep grlo. Također poznat kao šarlah, šarlah ima jarko crveni osip koji pokriva većinu tijela. Šarlah je gotovo uvijek u pratnji upale grla i visoke vrućice.

Šarlah je najčešći kod djece od 5 do 15 godina starosti. Iako šarlah jednom smatra ozbiljna bolest u djetinjstvu, antibiotski tretmani su je manje opasno. Ipak, ako se ne liječi, šarlah može dovesti do više-ozbiljnih stanja koje utječu na srce, bubrege i druge dijelove tijela.

Simptomi

Crveni osip od šarlaha obično počinje na licu ili vratu, a kasnije širi na prsima, trupa, ruku i nogu.

Crveni osip. Osip izgleda kao opeklina i osjeća se kao šmirgl papir. To obično počinje na licu ili vratu i prostire se na trupu, rukama i nogama. Ako pritisak se primjenjuje na koži reddened, to će blijediti .; Crvene linije. Nabore kože oko prepona, pazuha, laktovima, koljenima i vratu obično postaju tamnije crvena od okolnog osip .; Rumeno lice. Lice može pojaviti zajapuren s blijedo prsten oko usta .; Jagode jezik. Jezik uglavnom izgleda crveno i neravan, a to je često prekriven bijelim premazom rano u bolesti.

Znakovi i simptomi koji daju šarlah svoje ime uključiti

Osip i crvenilo u licu i jezik obično traje oko tjedan dana. Nakon što ti znakovi i simptomi su se povukli, koža pogođena osip često ljušti. Drugi znakovi i simptomi povezani s šarlaha su

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako vaše dijete ima upalu grla s

Groznica od 101 F (38,3 ° C) ili više, često s zimice; Vrlo upaljeno i crveno grlo, ponekad s bijelim ili žućkastim mrljama; Otežano gutanje; Povećani žlijezde u vratu (limfni čvorovi) koji su nadmetanje na dodir; Mučnina ili povraćanje; Glavobolja

Šarlah je uzrokovan istom vrstom bakterija koje uzrokuju strep grlo. U šarlaha, bakterije oslobađaju toksin koji proizvodi osip i crveni jezik.

Groznici 102 F (38,9 ° C) ili više; Natečene ili ponuda žlijezde u vratu; Crveni osip

Uzroci

Infekcija se širi od osobe do osobe putem kapljica protjerani kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Razdoblje inkubacije – vrijeme između izloženosti i bolesti – je obično dva do četiri dana.

Djeca od 5 do 15 godina starosti imaju veću vjerojatnost od druge ljude da se šarlah. Šarlah klice širiti lakše među ljudima u bliskom kontaktu, kao što su članovi obitelji ili kolegama.

Ako šarlah ide neobrađen, bakterije mogu se širiti na

Rijetko, šarlah može dovesti do reumatske groznice, ozbiljno stanje koje može utjecati na

Vi ste vjerojatno da će prvi put vidjeti svog obiteljskog liječnika ili posjet pedijatru. Međutim, kada se poziva da postavite svoj termin, možda je pozvao da odmah potražite liječničku pomoć ako dijete doživljava nešto od sljedećeg

Faktori rizika

Prije svog imenovanja, možda želite napisati popis pitanja za liječnika

Krajnici; Pluća; Koža; Bubrezi; Krv; srednjeg uha

komplikacije

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati pitanja tijekom svog imenovanja.

Srce; Zglobovi; Živčani sustav; koža

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko bilo koje točke koju želite govoriti o in-dubina. Vaš liječnik može zatražiti

Visoka temperatura; Teška upalu grla s poteškoćama gutanja; Intenzivna bol u trbuhu ili povraćanje; jaka glavobolja

Priprema za pregled

Tijekom fizičkog pregleda, liječnik će

Ako vaš liječnik posumnja strep je uzrok vašeg djeteta bolesti, on ili ona će također obrisak krajnika i stražnji dio djetetovog grla prikupiti materijal koji se skrivaju strep bakterija.

Koliko brzo nakon mog djeteta započinje liječenje će on ili ona se početi osjećati bolje ?; Je li moje dijete u opasnosti od bilo kakvih dugoročnih komplikacija vezanih za šarlah ?; Ima li nešto što mogu učiniti kako bi pomogli olakšati mog djeteta kožu dok se liječi ?; Kad je moje dijete može vratiti u školu ?; Je li moje dijete zarazno? Kako mogu smanjiti rizik mog djeteta za prolazak bolesti drugima ?; Ima li generički alternativa medicini koju propisuje? Što ako moje dijete alergično na penicilin?

Testovi za strep bakterija su važni jer su brojni uvjetima može uzrokovati znakove i simptome šarlaha, a ove bolesti mogu zahtijevati različite tretmane. Ako nema strep bakterija, onda neki drugi faktor je uzrok bolesti.

Kada je vaše dijete početi pojave simptomi ?; Je li vaše dijete ima upalu grla ili teško gutati ?; Je li vaše dijete ima povišenu temperaturu? Koliko visoko je groznica, i koliko dugo se to trajati ?; Je li vaše dijete ima bolove u trbuhu ili povraćanje ?; Je li vaše dijete jede dovoljno ?; Je li vaše dijete žalili na glavobolju ?; Je li vaše dijete nedavno je strep infekcije ?; Je li vaše dijete u zadnje vrijeme bio izložen bilo tko s strep infekcije ?; Je li vaše dijete je s drugim medicinskim uvjetima dijagnosticiran ?; Je li vaše dijete trenutno uzimanje bilo kakvih lijekova ?; Da li vaše dijete ima lijekove alergije?

Ako vaše dijete ima šarlah, vaš liječnik će propisati antibiotik. Pobrinite se da vaše dijete ne završi cijeli tijek liječenja. Nepridržavanje smjernica za liječenje ne može u potpunosti eliminirati infekciju i da će povećati djetetov rizik od razvoja komplikacija.

Vaše dijete može vratiti u školu, kada on ili ona je uzeo antibiotike najmanje 24 sata, a više nema vrućicu.

Pogledajte stanje vašeg djeteta i ždrijela, krajnika i jezika; Osjetite vašeg djeteta vrat kako bi se utvrdilo ako limfni čvorovi su povećani; Ocijenite izgled i teksturu osipa

Testovi i dijagnoza

Najbolji strategija prevencije za šarlah su isti kao standardne mjere opreza protiv infekcija

Operi ruke. Pokažite djetetu kako se temeljito peru svoje ruke toplom vodom .; Ne dijeli objedovanje pribor ili hranu. U pravilu, dijete ne bi trebalo dijeliti pijenje čaše ili pribora za jelo s prijateljima ili kolegama. Ovo pravilo vrijedi za dijeljenje hrane, previše .; Pokrijte usta i nos. Recite svom djetetu da pokrije njegov ili njezin usta i nos kada kašljete i kihanja spriječiti potencijalne širenje klica.

Ako vaše dijete ima šarlah, oprati njegove ili njezine čaše, posuđe i, ako je moguće, igračke u vrućoj sapunici ili u stroju za pranje posuđa.

Možete poduzeti niz koraka kako bi se smanjila vašeg djeteta nelagodu i bol.

Tretmani i lijekovi

Priuštite groznicu i bol. Koristite ibuprofen (advil, Dječji motrin, drugi) ili acetaminofen (Tylenol, ostalo) za kontrolu groznicu i smanjivanje boli grlo .; Osigurati odgovarajuće tekućine. Dajte svom djetetu puno vode kako bi grlo vlage i spriječiti dehidraciju .; Pripremite morska ispirati grlo. Ako je vaše dijete u stanju ispirati grlo vodu, dati mu ili joj slanu vodu da se ispirati grlo, a zatim ispljune. To može olakšati bol u grlu .; Vlažnost zraka. Koristite svjež magla ovlaživač kako bi se uklonili suhog zraka koji mogu dodatno iritirati grlobolja .; Ponuda pastile. Djeca starija od 4 godine može sisati na tabletama za ublažavanje grlobolja .; Osigurati utješne hrane. Tople tekućine kao što su juhe i hladne poslastice poput leda cura može umiriti upaljeno grlo .; Izbjegavajte iritanse. Držite svoj dom bez dima cigarete i sredstva za čišćenje može iritirati grlo.

prevencija

Simptomi i liječenje za

Lifestyle i home lijekova

1

 1

Saznajte više o šarlaha

Više o šarlaha

)