Cjepivo pijesak-fly pruža zaštitu u majmuna protiv lišmanijaze

pozadina

Rezultati studije

Leišmanijaza je zanemareno tropska bolest koja je uzrokovana parazitom iz roda Leishmania, koje se prenose ugriza zaraženih pješčane mušice. Leišmanijaza traje nekoliko različitih oblika, uključujući najčešćih, kožne lišmanijaze, što uzrokuje kože čireve. Teža visceralna lišmanijaza, također poznat kao kala azar, utječe unutarnje organe kao što je slezena, jetra i koštane srži.

Koža ranice uzrokovane kožne lišmanijaze obično liječiti na vlastitu i često ne zahtijeva liječenje, ali s ozbiljnijim lišmenijaze infekcija, liječenje može biti skupo, dugotrajan i zahtijeva otrovne droge.

Značaj

Parazitske bolesti se nalazi u gotovo 88 zemalja, od kišnih šuma u Srednjoj i Južnoj Americi do pustinja na Bliskom istoku i zapadu Azije. Neki slučajevi bolesti su također pojavio u Meksiku i Teksasu. Usprkos svojim širokim geografske distribucije, ni jedno ljudsko cjepivo protiv lišmanijaze postoji.

Sljedeći koraci

Prije toga, znanstvenici su otkrili da glodavci izloženi sline putem ugriza nezaraženih pješčane mušice ili imunizacije s posebnim sline proteina su zaštićeni od kožnih i visceralne lišmanijaze infekcija.

Istraživači theernment, dio theernment i suradnici izloženi rezus macaque na pješčanim muhama koje nisu bile zaražene sa Leishmania parazita i otkrili da majmuni ugrizla muha razvili neki imunitet na bolesti. Znanstvenici su pretpostavili da su određeni proteini u slini pješčane mušice može pomoći pružiti zaštitu generiranjem imunološku reakciju koja cilja stranice od ugriza.

upućivanje

Dalje, znanstvenici su htjeli utvrditi pijesak letjeti sline protein koji je odgovoran za zaštitni učinak. Oni su prikazani 23 različite pljuvačne proteine ​​i istaknuti jedan koji je pokazao najviše obećavaju, pod nazivom PdSP15.

Od tamo, istražitelji imunizirani 10 majmuna s PdSP15 proteina i uspoređena ih s kontrolnom skupinom. Od majmuna koji su primali protein inokulacije slinovnica, sedam razvijenih manje lezije, prikazanu smanjena parazit brojeve u lezijama, a producirao više imune odgovore od onih koji nisu primili metak.

Kada se testira u krvi uzetom od pojedinaca, naravno izloženih pijesak leti ugriza, istraživači su opazili da se ljudske stanice je također proizveo antitijela kada je izložen PdSP15, pokazujući potencijal zaštitnu sposobnost proteina kod ljudi. Rezultati su objavljeni u časopisu Science Translational Medicine.

Lišmenijaza Cjepivo je ostao nedostižan cilj za istraživače, unatoč identifikaciju proteina i sredstva koja bi se mogla koristiti za razvoj lišmenijaza cjepiva. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da lišmenijaza uzrokuje 1,3 milijuna novih slučajeva bolesti i 20.000 do 30.000 smrtnih slučajeva godišnje. Učinkovito cjepivo može pomoći u kontroli i na kraju eliminirati bolesti širom svijeta.

Dalje, znanstvenici žele odgonetnuti zašto samo neki od majmuna dali cjepivo razvijen imunitet na lišmanijaze. Čimbenici koji uzrokuju prisutnost ili nedostatak imuni odgovor na pijesku letjeti slinovnice proteini mogu pomoći u određivanju što su pojedinci vjerojatno da će ugovor kožne leishmanijaze.

Ljudi koji žive u područjima svijeta gdje Leišmanijaza je endemična su izloženi pljuvačne proteine ​​od vektora pijesak leti često, kroz mnoge nezaraženih ugriza koje primaju na dnevnoj bazi. Slično tome, pojedinci koji posjećuju ove krajeve svijeta koji nisu izloženi ovim slinovnica proteina vjerojatno biti ujeden često od tih vektora tijekom boravka u endemskom području. Iako rezultati istraživača pokazuju da PdSP15 predstavlja obećavajuću kandidata cjepiva za ljude poput turista i vojno osoblje, koji nisu bili izloženi tih vektora, to ostaje da se testirati u endemskim populacije, kako u životinja i ljudi.

F Oliveira i sur. Pješčana muha slinovnica proteina cjepiva pokazuju učinkovitost protiv vektora prenose kožne lišmanijaze kod čovjekolikih primata. Science Translational Medicine DOI: 10,1126 / scitranslmed.aaa3043 (2015).